Balıkçılar, 1 Eylül'de 'Vira Bismillah' demeye hazırlanıyor

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde, 1 Eylül tarihinde kalkacak olan av yasağı öncesinde balıkçılar hazırlıklarını tamamlamaya başladı.

Balıkçılar, 1 Eylülde Vira Bismillah demeye hazırlanıyor
28 Ağustos 2016 Pazar 19:34 tarihinde eklendi.
İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde, 1 Eylül tarihinde kalkacak olan av yasağı öncesinde balıkçılar hazırlıklarını tamamlamaya başladı.
 
Çeşme Ulusoy Limanı'ndaki barınakta ve Dalyan Marina'da balıkçı tekneleri için ayrılan bölümde, trol ve gırgır tekneleri, ağlarını elden geçirerek, teknelerinin eksiklerini gidermeye çalışıyor.
 
31 Ağustos'u 1 Eylül'e bağlayan gece saat 24.00'te balık avlanma yasağının sona ermesiyle denize açılacak olan balıkçılar, bereketli bir av sezonu beklediklerini söyledi.
 
Bandırmalı trolculardan Mustafa İslamoğlu, ağlarındaki son onarımları tamamlamaya çalışırken yaptığı açıklamada, balık sezonunun tüm balıkçılara hayırlı olmasını diledib İslemoğlu, "Bereketli bir sezon olmasını temenni ediyoruz. Biz açık sularda trol avcılığı yapıyoruz. Ağlarımızdan barbun, tekir, mercan, kalamar, bakalorya, mezgit gibi balık çeşitleri çıkıyor. Ayrıca bu balıkların yanında kupes, istavrit, sardalya gibi balıklar da çıkıyor. Balık sezonu için bütün hazırlıklarımızı bitirdik. 31 Ağustos gecesi saat 24.00'te 'Vira Bismillah' diyeceğiz. Rotamız muhtemelen Kuşadası, Bodrum tarafları olacak. Bizim gibi balıkçıların belirli bir limanı yok. Hava şartları nerede uygun olursa, balık nerede bolsa orada avlanıyoruz. Avlandıktan sonra da en yakın limana çıkarak balıklarımızı boşaltıyoruz. İstirahatimizi yaptıktan sonra avlanmaya devam ediyoruz. 15 Nisan tarihine kadar havanın ve denizin müsaade ettiği kadar avlanıyoruz. Balık sezonunun bitmesiyle de teknelerimizin ve ağlarımızın bakımını yapmaya başlıyoruz" diye konuştu.
 
'EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ LİMAN'
 
'Mustaf 5' teknesinin sahibi ve kaptanı Bandırmalı Mustafa Türker de yaptığı açıklamada, en önemli sorunlarının liman olduğunu söyledi.
 
Türker, "Burası Ulusoy'un Limanı. Buraya mecburiyetten girdik. Ege Denizi'nde bütün balıkçıların ortak sorunu liman. Çeşme'de, Alaçatı'da bir limanımız yok. Kuşadası'nda bir limanımız vardı, kapattılar. Ege sahillerinde balıkçıların kullanabileceği bir liman yok. Sadece devletin iskelelerini kullanabiliyoruz. Çeşme'deki iskeleyi kullanamıyoruz. Çünkü Sahil Güvenlik yanaşıyor. Ulusoy Limanı'na ait bu barınağı da geçici olarak kullanıyoruz. Dalyan Marina'da sadece gırgırlar için ayrılmış bir bölüm var. Bizim trol tekneleri orasını kullanamıyor. Devletimizden balıkçının liman sorununu çözmesini bekliyoruz. 3 gün önce Ulusoy Limanı'ın müdürleri, Sahil Güvenlik ve Liman Başkanı gelerek burayı boşaltmamızı istediler. 'Burası sizin limanınız değil, burası özel mülkiyet' dediler. Ama biz boşaltmadık. Biz de Türk bayrağı taşıyoruz. Bize liman yapılsın. Ulusoy'un limanını işgal etmek istemeyiz. Birçok burun başı var Çeşme'de. Oralara bize balıkçı barınağı yapsınlar. Biz de rahatça yanaşabilelim, balığımızı çıkartabilelim, istirahatımızı edebilelim" diye konuştu.
 
'BALIK NEREDE, BİZ ORADAYIZ'
 
'Madenci 1' teknesinin sahibi Recep Telemeci, Ege Denizi'nde balığın çok bereketli olmadığının söylendiğini belirterek, "Karadeniz'de Çinekop'un ve Hamsi'nin bol olacağını söylüyorlar. Ege Denizi'ni biraz denedikten sonra Karadeniz'e gideceğim. Balık nerede, biz oradayız. Yılbaşına kadar Karadeniz'de avlandıktan sonra dönüyoruz. Karadeniz'de balık akımı azaldığı için biz de Ege Denizi'ne geliyoruz. Bu sene Palamut ve hamsinin bol olacağı söyleniyor. İnşallah bol olur da vatandaş da ucuza balık yer" dedi.