Balıkçılar su kavgasına tutuştu

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde dağların eteğinden çıkan doğal kaynak suyunu kullanım hakkını iki ayrı kurumdan aldıklarını savunan 2 alabalık şirketi mahkemelik oldu. Mahkemeyi kazanan şirket kendisine ait suyu kesmek isteyince iki şirket karşı karşıya geldi.

Balıkçılar su kavgasına tutuştu
14 Mart 2014 Cuma 14:28 tarihinde eklendi.

Seydikemer’e bağlı Söğütlüdere köyü Yukarıdere Mahallesi’nde açığa çıkan doğal kaynak suyunun kullanım hakkının kendilerinde olduğunu öne süren balık çiftlikleri birbirlerine düştü. Suyun kullanım hakkını İl Özel İdaresi'nden kiralayan Önder Alabalık şirketi mahkemeyi kazandığını ve yasal hakkını kullandığını belirterek suyu kestirmek istiyor. Suyun Devlet Su İşleri tarafından kendilerine tahsis edildiğini savunan Çobanlar Alabalık şirketi ise 25 dönümlük arazi üzerine kurulu balık çiftliğindeki 20 milyon balığın suyun kesilmesi halinde telef olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını iddia ediyor.

Muğla İl Özel İdaresi’nden suyun kullanım hakkını kiralayan Önder Alabalık şirketi, Muğla İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davayı kazanarak suyun kullanım hakkını alan şirket, kararı Fethiye 2. Asliye Mahkemesi’ne taşıdı. Asliye Mahkemesi, Muğla İdare Mahkemesi’nin kararını dikkate alarak suyun kullanım haklarını Önder Alabalık şirketine verdi. Dosyayı alan Fethiye İcra Mahkemesi jandarma gözetiminde Çobanlar Alabalık şirketine akan suyun yönünü değiştirmek için köye gitti. Ekskavatörle suyun yönü değiştirilmek istenirken Çobanlar Alabalık’ın 25 dönümlük arazi üzerine kurulu balık çiftliğindeki 20 milyon balık susuzluk ve telef olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Kararın aniden uygulandığını öne süren ve karşı çıkan Çobanlar Alabalık şirketi yetkilileri kararın uygulanmasını 1 günlüğüne erteletti.

Çobanlar Alabalık İşletmecisi Âdem Çoban 2006 yılında bölgeye yatırım yaptıklarını belirterek, Devlet Su İşleri tarafından tahsis edilen suyla balık üretimi yaptıklarını söyledi
Çobanlar Alabalık İşletme sorumlusu Şerif Çoban da yaşananlara isyan ederek, rakip şirketin bu suya ihtiyacının olmadığını savundu. Ticari rekabetten dolayı sularının kesilmek istendiğini anlatan Çoban, sular kesildiği takdirde sayıları 20 milyona yaklaşan balıkların 2 saat içinde öleceğini söyledi.

Evinin önünde balıkçılık yapan Niyazi Deveci de suyun kesilmesi durumunda işsiz kalacaklarını belirterek, geçimlerini sağlayacak başka bir yollarının olmadığını anlattı. Suyun yönünün değiştirilmesi kararının hatalı olduğunu savunan Deveci, Önder Alabalık şirketine ait suyun yeterli olduğunu, buradaki suya ihtiyacı olmadığını öne sürdü.

“SUYA İHTİYACIMIZ VAR”

Önder Alabalık şirketi işletmecisi Önder Özdemir ise suya ihtiyaçları olduğunu belirterek, rakip şirketle aralarında sorun olmadığını savundu. Mahkemenin 7 yıldır devam ettiğini ve lehlerine sonuçlandığını kaydeden Özdemir şunları söyledi: “7 yıldır kullanmamız gereken miktarın yarısıyla üretim yapıyoruz. Bu konuda mahkemeye başvurduk ve haklı olduğumuz ortaya çıktı. Rakip şirketle ve yetkilileri ile hiçbir sorunumuz yok. Sadece ihtiyacımız olan suyu almak istiyoruz. Şu an kanuni hakkımız gasp ediliyor. Devletten bu yönde alınmış izinlerimiz var. Burada kesinlikle keyfi bir uygulama yoktur. Üstelik biz bu şirketi mahkemeyi kazandıktan sonra bilgi verdik. Şirket suyun kesileceği konusunda 10 gün önce bilgilendirildi. Ancak hiçbir önlem almamışlar.”


CİHAN