Balıkçılık sezonu kapanıyor

Türkiye'de tüm denizlerde 15 Nisan'dan itibaren trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağının başlayacağı bildirildi.

Balıkçılık sezonu kapanıyor
13 Nisan 2012 Cuma 13:44 tarihinde eklendi, 2.297 kez okundu.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirildiği belirtildi. 
     
Bunların tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçlarıyla ilgili düzenlemeler olduğuna işaret edilen açıklamada, balıkçıların getirilen kurallara uygun avcılık yapmalarının zorunlu olduğu vurgulandı. 
     
Türkiye'de tüm denizlerde 15 Nisan'dan itibaren trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağının başlayacağı bildirilen açıklamada, bu tarihten itibaren isteyen balıkçıların, uluslararası sularda Su Ürünleri Tebliği ile getirilen kurallara uymak kaydıyla avcılık yapabilecekleri ifade edildi. 
     
Geçen yıl yaklaşık 7 bin kişiye, 10 milyon lira idari para cezası kesildi- 
     
Tebliğle getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığının dönem boyu serbest olduğu da belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 
     
''Geçtiğimiz av sezonunda sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla özellikle denetim faaliyetleri etkin yürütülmüş, balıkçılarımızın ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik yazılı ve görsel materyaller hazırlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Denetim faaliyetleri, su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın iş birliğiyle denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergahlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde gerçekleştirilmiştir. 
     
Bakanlığımız ile Sahil Güvenlik Komutanlığınca geçen yıl su ürünleri av yasaklarına ilişkin toplam 73 bin 218 denetim yapılmıştır. Bu denetimlerde 275 ton su ürününe el konulmuş, yasa dışı avcılık yaptığı tespit edilen 7 bin 74 kişiye, 10 milyon 110 bin 648 TL idari para cezası kesilmiştir.'' 
     
Açıklamada, Bakanlıkça getirilen kurallara uyulmasının balıkçılık ve balıkçıların geleceği açısından büyük önem arz ettiği bildirildi.