Balıkesirliler açıklama bekliyor

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un "Balıkesir'de 60 mahallede arsenikli su var." açıklamasının ardından vatandaşlar endişelerini dile getirdi.

Balıkesirliler açıklama bekliyor
26 Kasım 2014 Çarşamba 20:09 tarihinde eklendi.

Sorunun çözümü için acil olarak gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen vatandaşlar söz konusu mahallelerin de açıklanmasını istedi. Tabip Odası Başkanı Dr. Fikret Şahin, arsenikli suyun cilt hastalıkları ve kansere neden olabileceğini uyarısında bulunup özellikle hamilelerde düşük doğum ve ölü doğumlara sebep olduğunu vurguladı. Başkan Uğur ise sudaki arsenik oranının endişe edilecek bir seviyede olmadığını açıkladı.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Şahin, ülkemizin aktif jeolojik yapısı nedeniyle bir çok yeraltı sularında arsenik olduğunu belirterek, Balıkesir'de bazı bölgelerde arsenik oranının Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği oranların bir hayli üzerinde olduğunu, zaman zaman duyduklarını bildirdi. Arsenikli suyun sağlık üzerinde ciddi yan etkilerinin olduğunu ifade ederek, "Öncelikle ciltle ilgili problemlere neden oluyor. Ciltte özellikle el içi ve ayak içlerinde kalınlaşmaya neden oluyor. İleri ki dönemlerde ise cilt kanseri olarak kendini gösteriyor. Ayrıca şeker hastalığına sebep olmaktadır. Özellikle hamilelerde düşük doğum ağırlıkları ve ölü doğumlara sebep olmakta. İleri ki safhalarda ise akciğer ve prostat kanserine neden olmaktadır." dedi.

Balıkesir'de ki sularda tespit edilen nitritin ise özellikle bebeklerde 'mavi bebek' hastalığına neden olabileceğine dikkat çeken Şahin, bunun da çocuklarda gelişme geriliği olarak kendisini göstereceğini vurguladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur ise kırsal mahalleler ve köylerin büyük kısmında ayrı bir su şebekesi olduğunu belirterek, "O suların sağlıklı olabilmesi için analizlerini yaptırıyoruz. Yaptırdığımız analizlerde içinde fazla miktarda metal olan, nitritli, nitratlı, alüminyumlu ve arsenik oranı yüksek olan sular da var. İnsanlarımızın sağlık ve temiz su içmesi için arıtma tesislerini alıp kırsaldaki mahallelerimize takıyoruz. Meclis toplantısında bunu da anlatmıştım. Hedefimiz insanlarımızın sağlıklı su kullanması. Endişe edilecek bir seviye yok. Çünkü arsenik çok zehirli bir madde. Eğer çok yüksek olsa içen derhal hayatını kaybetmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar ise endişe duyduklarını belirterek, yetkililerin sorunun çözümü için bir an evvel harekete geçmesini istedi. Balıkesirliler arsenikli su konusunda şunları söyledi:

'ÇOLUK ÇOCUĞUMUZ BU SULARI İÇİYOR'

Ahmet Doğan: "Sayın Başkanımız Edip Uğur'un sulardaki arsenik olduğu yönündeki açıklamalarını öğrendikten sonra çok endişe duyuyoruz. Bir an evvel bunu bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Çoluk çocuğumuz bu suları içiyor. Sağlık her şeyin önündedir."

Hatice Doğan: "Haberi internetten okuduk. Gerçekten çok tedirgin olduk. Büyüklerimizin bu konuda gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz. Ben öğrenciyim, her zaman dışarıdan su alamıyoruz. Şebeke suyunu sık sık içiyoruz."

Alper Çelikbalta:, "Haberleri gazetelerden okudum. Tedirgin oldum. Suda arsenik çıkması iyi bir şey değil. Sonuçta insanlar bu suyu kullanıyorlar ve içiyorlar. Herkesin de damacana su alma ihtimali yok. Büyüklerden bu konuda çözüm istiyoruz. Sonuçta sularımızın daha temiz ve arseniksiz olmasını istiyoruz."

Teyfik Akbulut: "Benim üç çocuğum var. Çocuklarıma su içirip içirmemekte tedirgin oldum. Ayrıca hangi mahalleler olduğu açıklanmadı. Bu nedenle tedirgin olduk. Büyüklerimizden bir açıklama bekliyoruz."


CİHAN