Ban Ki-mun, Üzümcü'yü kutladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2013 Nobel Barış Ödülü’nü alan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü (OPCW) ve kurumun Genel Müdürü Ahmet Üzümcü'yü kutladı.

Ban Ki-mun, Üzümcüyü kutladı
11 Ekim 2013 Cuma 23:00 tarihinde eklendi.


‘‘2013 Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü bu başarısından dolayı tebrik ediyorum. OPCW Genel Müdürü sayın Ahmet Üzümcü’ye de derin saygılarımı sunuyorum.’’ diyen Ban, kimyasal silahların dünya için hala tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ödülün Suriye’de kimyasal silah kullanımının belgelenmesinden 50 gün sonra geldiğine işaret eden Ban, dünyada bu silahların son 100 yıldır sorun oluşturduğuna dikkat çekti.

BM Güvenlik Konseyi’nin bugün Suriye’de görev yapacak olan BM-OPCW ortak kimyasal silah imha heyetinin kurulmasını onaylayacağını duyuran Ban, böyle bir ortak misyonun ilk defa hayata geçeceğini dile getirdi.

OPCW’nin kimyasal silahların ortadan kaldırılması ve bir daha kullanılmaması yolunda görevi olduğunu aktaran Ban, ‘‘OPCW büyük ölçüde silahsızlanma ve silahların yayılmasını önleme alanında hukukun üstünlüğünü güçlendirmiştir.’’ dedi.

OPCW’nin dünya genelinde kimyasal silahların yüzde 80 oranında azalmasında büyük katkısı olduğuna işaret eden Ban, kurumun başarısının bu organizasyona üye olmayan diğer ülkelerin katılımı yolunda teşvik olmasını umduğunu söyledi.

Ban ayrıca OPCW’ye üye olmayan devletlere seslenerek, vakit kaybetmeden bu organizasyona katılmalarını istedi.


CİHAN