"Bana ülkene dön dediler"

Emniyet güçlerinin Gezi Parkı'na müdahalesinden etkilenen Alman Yeşiller Partisi Eşbakanı Claudia Roth, dün giremediği Taksim Meydanı'na gelerek, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu

Bana ülkene dön dediler
17 Haziran 2013 Pazartesi 15:30 tarihinde eklendi.
Gezi Parkı eylemleri ile ilgili Avrupa Parlamentosu milletvekili Barbara Lochbihler ile birlikte İstanbul'da bulunan Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptığı biz ve onlar şeklinde. Yani AKP' li olanlar ve olmayanlar ayrımı son derece tehlikeli. Tehditkar olduğunu düşünüyorum" dedi. Roth, dün kameralara yansıyan görüntülerle ilgili ise polisin kendisine, 'Buraya girmene izin verilmez. Burada istenmiyorsun. Sen git, ülkene geri dön' dediğini ileri sürdü.
 
'BURADA İSTENMİYORSUN'
Taksim'de özel bir programı sonrası tercüman aracılığı ile habercilere açıklama yapan Claudia Roth, “Asıl çarpıcı olan modern Türkiye'nin, demokratik Türkiye'nin en önemli meydanlarından birisi olan Taksim'de insanların barışçıl gösteri yapmasının engellenmesiydi. Yoksa bizim otelimize giremememiz değil.
Son günlerde devlet şiddetinin ne kadar yoğun bir şekilde uygulandığının sadece bir örneği idi. Buraya girmeye çalıştığımızda polisin söylemiş olduğu, 'Hayır, buraya girmene izin verilmez. Burada istenmiyorsun. Sen git, ülkene geri dön' denmesi de bu agresifliğin başka bir tezahürüydü.
 
'BUNLARDAN UZAK DURULMALI'
Ankara ve İstanbul'da yapmış olduğu mitingde de her zaman bu dile getirildi. Bunun da bir tehlike arz ettiğini düşünüyorum. Konuşmasında kapısını açan otel yöneticilerine, yaralılara yardım eden hekimlerden hesap sorulacağını ifade etti. Bunun dışında sizin meslektaşlarınızı, CNN international, Reuters, Alman meslektaşlarınız olsun, hesap sorulacağı, bunların yaptıklarının yanlış bir çalışma olduğu şeklinde ifadeleri oldu. Bunların hepsinin çatışmayı sivrileştireceğini düşünüyoruz. Bunlardan uzak durulması gerektiğini düşünüyoruz.
 
Bizler Türkiye'nin dostlarıyız. Bunu her zaman vurgulamak isteriz. Almanya'da yaşayan Türk kökenli insanların dostlarıyız. Bizler burada oluşan bu geniş tabanlı demokratik hareketin de dostuyuz. Bu yüzden dayanışma amacıyla buradayız" dedi.
 
LOCHBİHLER: OLAYLARIN YATIŞTIRILMASI GEREKİYOR
Barbara Lochbihler da açıklamasında, “Dün burada birçok kurum ve kuruluş ile görüşmeler yaptık. İnsanların söylediği ortak şey. 'Burada olayların tırmanmasını istemiyoruz' Burada sükunete davet edilmesi gerekiyor. 'Tahrik edilmeyeceğiz' dendi. Bizim beklediğimiz şey de hükümetten aynı şey. Olayların tırmanması yerine , tırmanan olayların yatıştırılması gerekiyor.
 
Politik müzakereye girilmesi gerekiyor. Bizim arzumuz bu yönde. Claudia Roth ve ben Yeşiller Partisi'nden geliyoruz Almanya düzeyinde ve Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller'i temsil ediyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerinin yeniden ele alınmasını savunmaktayız. Fikir ve ifade özgürlüğü konusundaki fasılaların açılması yönünde görüş bildiriyoruz. Çünkü demokratik bir toplum, demokratik bir devlet için bunların gerekli olduğu görüşündeyiz" diye konuştu.
 
Claudia Roth ve Barbara Lochbihler, öğleden sonra bazı görüşmeler için Ankara'ye geçecekleri bildirildi.

DHA