Banka vurgunu iddiasına tahliye

İzmit'te, çalıştığı özel bir bankayı dolandırdığı iddiasıyla tutuklu yargılanan N.U.'ya adli kontrolle tahliye kararı çıktı.

Banka vurgunu iddiasına tahliye
19 Kasım 2013 Salı 13:41 tarihinde eklendi.

Cumhuriyet savcısı, mevcut delil durumu ve suç vasfı ile sanığın tutuklulukta geçen süresini göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verilmesi yönünde mütalaa verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Özel bir bankada çalışan 33 yaşındaki N.U., yaklaşık 5 bin lira olan kredi borcunu kapatmak için sorumlu olduğu kasa ve ATM'lerdeki hesaplarda oynama yaptığı iddiasıyla yakalanarak, tutuklandı. İddiaya göre N.U., resmiyette, kasa ve ATM'lerdeki parayı tam gösterip, ancak eksik koyarak 2 sene içerisinde bu yolla bankadan yaklaşık 1 milyon 800 bin lira aldı.

"DENETMENLER İŞİNİ YAPSAYDI, BU KADAR PARA OLMAZDI"

Olayla ilgili cumhuriyet savcısı, şüpheli hakkında zimmetine para geçirme ve görevini kötüye kullanmak gibi iddialarla 12-16 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açtı. Davanın ilk celsesi geçen nisan ayında görüldü. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada şaşırtan bir savunmada bulunan tutuklu sanık N.U., "2-3 bin TL borcumu kapatmak için para aldım ama kapatamadım. Bu kez şans oyunları oynayarak çıkış yolu aradım ancak aldığım para miktarı gittikçe arttı. Benim hesabıma göre ben bankadan 1 milyon 100 bin TL aldım. Ancak banka bu paranın 1 milyon 850 bin 351 TL zimmet olduğu söyleniyor. Bunu kabul etmiyorum. Aslında kendime ve eşime ait olan paralarla bankanın paraları karışmıştır. Araçta bulunan dolar ve euro da eşime aittir. Ben 1 yılda iki kez denetim geçirdim. Eğer denetmenler işlerini iyi yapsalardı, belki benim bankadan aldığım para bu kadar olmazdı." şeklinde ifade verdi.

Olayla ilgili bugün görülen davaya tutuklu sanık N.U. ile avukatı Fahri Örengül ve banka avukatlarından Saffet Koşar ile Songül Dinçer katıldı.

Mahkeme, zimmete para geçirme olup olmadığının ve miktarının kontrolü için bilirkişiye ikinci defa gönderilen dosya hakkındaki raporun geldiğini ve bilirkişinin hazırladığı raporda olayı basit zimmet olarak nitelendirildiğini bildirdi. Taraflara bir diyeceklerinin olup olmadığını sordu. Banka avukatları, "Biz olayın zaten dosyalardan anlaşılamayacağını, şubede yapılacak keşif ile anlaşılabileceğinin söylemiştik. Sanık nitelikli olarak zimmet yapmıştır." dedi.

Tutuklu sanığın avukatı Fahri Örengül de şunları kaydetti: "Bilirkişinin hazırladığı raporda basit zimmet tespitini kabul ediyoruz. Ancak miktarı kabul etmiyoruz. Müvekkilim zaten zimmet suçunu kabul etmiştir. Bankanın denetim sistemi yetersizdir. Eğer denetlemeler yapılmış olsaydı, bu miktarlarda bir zimmet oluşmayacaktı ve olay küçük miktarlarda ortaya çıkacaktı. Müvekkilimi kaçma ve delilleri karartma durumu bulunmamaktadır. 10 aydır tutuklu bulunuyor. Tutuklama bir tedbirdir. Kendisinin tahliyesini talep ediyorum." Sanık N.U. da avukatına katıldığını belirterek, tahliyesini talep etti.

Banka avukatı Songül Dinçer ise söz alarak, "Sanık bu olaydan dolayı pişman olduğunu söylese bile değildir. Çünkü iyi niyet göstergesi olarak bile ben bu paranın şu kadarını ödeyeyim diye herhangi bir şey söylememiştir. Miktar küçük bir miktar değildir. Ben 15 yıllık banka avukatıyım böyle büyük bir miktar görmedim. Bankanın zararı giderilmemiştir. Olay, basit bir zimmet olayı değil, nitelikli zimmettir. Tutukluluk halinin devam etmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TAHLİYE VE KEŞİF KARARI

Cumhuriyet savcısı, mevcut delil durumu ve suç vasfı ile sanığın tutuklulukta geçen süresini göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verilmesi yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti de talep doğrultusunda bankada konusunda uzman bir heyet ile bilirkişi keşfi yapılmasına, sanığın adli kontrol ile tahliyesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

İDDİAYA GÖRE OLAY ŞÖYLE GELİŞTİ

"Özel bir bankada çalışan 33 yaşındaki N.U., yaklaşık 5 bin lira olan kredi borcunu kapatmak için sorumlu olduğu kasa ve ATM'lerdeki hesaplarda oynama yaptı. Resmiyette, kasa ve ATM'lerdeki parayı tam gösterip, ancak eksik koyarak 2 sene içerisinde bu yolla bankadan yaklaşık 1 milyon 800 bin lira aldı. Aldığı paralarla kocası ile birlikte lüks cip kiralayan N.U., eşi ile birlikte ev ve araba satın aldı. Bankadaki kasa ve ATM'lerin devri sırasında yakalanacağını anlayan N.U., başının ağrıdığını ve eczaneden ilaç alacağını söyleyerek iş yerinden ayrıldı ve bir daha dönmedi. Şikâyet üzerine polis ekipleri, N.U. ve eşi F.U.'yu, 22 Şubat'ta Sakarya'nın Sapanca ilçesinde bulunan villalarında yakaladı. Kocaeli Adliyesi'ne sevk edilen zanlılardan N.U. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kocası F.U. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı."


CİHAN