Bankaya 'kiralık kasa' için suç duyurusu

ÜSKÜDAR'da bir banka müşterisi, kiralık kasadaki ziynet eşyaları, kendisine haber verilmeden başka kasaya alınınca banka ve banka görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bankaya kiralık kasa için suç duyurusu
28 Haziran 2016 Salı 15:53 tarihinde eklendi.
ÜSKÜDAR'da bir banka müşterisi, kiralık kasadaki ziynet eşyaları, kendisine haber verilmeden başka kasaya alınınca banka ve banka görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İddiaya göre banka görevlileri, ziynet eşyaları kayıp olmayan Berkol'a, dava açmaması halinde eşyaların kendisine teslim edileceğini söyledi.
 
Emine İrem Berkol adına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na hem banka hem de iki çalışanı aleyhine “Görevi kötüye kullanma” ve “Özel hayatın gizliliği” suçlaması ile suç duyurusunda bulunan Avukat Şükrü Aksu, müvekkilinin 2008 yılında İstanbul’da özel bir bankanın Validebağ Şubesi’nde 58 numaralı kasayı kiraladığını belirtti. 
 
Suç duyurusu dilekçesinde müvekkili Emine İrem Berkol’un, 2013 yılına kadar bu kasaya çeşitli tarihlerde çoğunluğu ailesinden kalan ziynet eşyalarını koyduğunu belirten Avukat Aksu, müvekkilinin yaklaşık 3 yıl boyunca kasasını kontrol etmediğini hatırlatarak, “26 Mayıs 2016 tarihinde kasasını kontrol etmek için bankaya gitti. Kendisine kasa numaralarında yeni düzenleme yaptıklarını, 58 olan kasa numarasının 2058 olduğunu söylediler. Ancak müvekkilimin anahtarı bu kasayı açmadı. Banka görevlileri çilingir çağırdı. Çilingir, müvekkilimin elindeki anahtarın 2058 numaralı kasaya ait olmadığını tespit etti. Çilingir, müvekkilimin anahtarı üzerinde yaptığı çalışmada müvekkilimin anahtarının kasa dairesinde zaten açık olan ve içi boş olan 1058 numaralı kasaya ait olduğunu tespit etti” dedi.
 
 
YANLIŞ KASA NUMARASI VERİLDİ
 
Banka çalışanlarının bu kasayı başkasına ait olduğunu düşünerek önceden noter huzurunda çilingir marifetiyle açtıkları bilgisini müvekkiline verdiğini savunan Avukat Aksu, “Müvekkilim böylece kasasının numara değişikliği sırasında başkası adına kaydedildiğini öğrendi. 1058 numaralı kasanın sahibi görünen müşteri 6 Ağustos 2015 tarihinde bankaya geldi. Banka çalışanları noter huzurunda çilingir çağırarak kasayı açtılar. Bu müşteri kasadan çıkanların kendisine ait olmadığını söyleyince banka çalışanları bir kuyumcu da çağırarak kasadan çıkanları noter ve kuyumcu huzurunda tespit ettiler. Müvekkile ait bu ziynet eşyaları tespit edildikten sonra muhafaza altına alınmış” iddiasında bulundu. 
 
BANKA İBRANAME VERMEYEN MÜŞTERİSİNE EŞYALARINI TESLİM ETMEDİ
 
Müvekkilinin bilgisi dışında açılan kasadan çıkarılan ziynet eşyalarını bankadan istediğini ancak bankanın bu eşyaları müvekkiline vermediğini kaydeden Avukat aksu, ‘Müvekkilim bilgisi dışında kasasından alınarak muhafaza altına alınan ziynet eşyalarını almak istedi, ancak banka görevlileri müvekkilime, banka aleyhine herhangi bir dava açmayacağına ve talepte bulunmayacağına dair ibraname imzalatmak istedi. Müvekkilim ibraname vermeyi kabul etmediği için eşyalarını alamamıştır” dedi. 
 
Avukat Aksu, “Müvekkile ait eşyaların kim tarafından nereye konulduğunun bildirilmemesi suç teşkil etmektedir. Kiralık kasa uygulaması, kasa sahibine ait değerli eşya, bilgi ve belgelerin koruma altına alınması ve sahibi dışında herhangi bir kimsenin, sahibinin bilgisi ve onayı olmaksızın bu eşya ve belgelere ulaşamaması için var olan bir düzenlemedir. Söz konusu olayda müvekkilin bilgisi ve onayı olmaksızın müvekkile ait eşyalara el konulmuş, başka kişilere gösterilmiş ve muhtemelen ki bunlara zarar verilmiştir. Bankanın Valideçeşme şubesinin 58 numaralı kasasında olması gereken ancak şu an nerede olduğunu bilmediğimiz değerli eşyalarımızın bankadan temini ile tarafımıza iade edilmesini istiyoruz” dedi.
 
BANKA VE İKİ ÇALIŞANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
 
Müvekkiline ait ziynet eşyalarının bankadan temin edilerek taraflarına iade edilmesini isteyen Avukat Aksu, banka ve iki çalışanı hakkında “Görevi kötüye kullanma” ve “Özel hayatın gizliliğini ihlal” suçlarından soruşturma başlatılmasını istedi.