Banu Güven'i bitiren röportaj

NTV'nin deneyimli çalışanlarından Banu Güven Leyla Zana röportajına izin çıkmayınca kanalla yollarının ayrıldığı söyledi

Banu Güveni bitiren röportaj
12 Temmuz 2011 Salı 09:51 tarihinde eklendi, 1.883 kez okundu.

 

14 yıldır görev yaptığı NTV ile yolları ayrılan Banu Güven nokta konulmasına neden olan olayı anlattı. Buna göre Banu Güven'in, 12 Haziran seçimlerinden önce BDP Diyarbakır Milletvekili adayı Leyla Zana'yla yapmak istediği söyleşi NTV'de krize neden oldu. 
 
Güven, "iyimserlikle devam ederken, seke seke giderken, çat diye duvara çarptım ben..." dedi.
 
Taraf gazetesinin sorularını yanıtlayan Güven şunları anlattı:
 
"Seçim öncesinde öyle bir yere gelindi ki... Çok büyük hatalar yapıldı bence. Hükümet tarafından herhalde açıkça söylenmiş olması gerekiyor ki bizim yapacağımız işin sınırı belirlendi. Tartışma programları seçimden birkaç hafta önce kalktı. Ben devam ettim bu arada. Genel Yayın Yönetmeni Ömer Özgüner'le çok yakın çalıştık. Kimselerin dokunmak istemediği bir çok konuda onun desteğini görmekten çok mutlu oldum. Ama seçim öncesinde bu gerilimli hattı geçince, basıncı ben de daha fazla hisseder oldum, herkes gibi... Son yaptığım yayınlardan Vedat Türkali, birtakım çevrelerden gelen tepkiler sebebiyle kanal içinde tartışma konusu oldu. Aslında söylediklerinin çoğunun Cengiz Çandar'ın kaleme aldığı TESEV raporunda hükümetin demokratik açılımına dair haritada birebir bulunduğunu görüyorsunuz. Tabu olmaktan çıkmış bir konuydu bu.
 
Sonra pazartesi günkü konuğum için heyecan duyuyorduk Ömer'le (Özgüner) beraber. Leyla Zana gelecekti. Ama sonra böyle bir röportajın da içine sokulduğumuz sınırların dışında kaldığını öğrendim. O iyimserlikle devam ederken, seke seke giderken, çat diye duvara çarptım ben.. Biz, hep beraber... Çarptık bence... Neyse... Bunu kabullenemedim tabii. Çözmeye çalıştım. Gazetecilik hayatımın en zor günlerinden biriydi. Sonuçta dendi ki: "Ha-yır, o-la-ma-yacak."
 
Kim olursa olsun, seçim öncesinde son haftaya girerken, çok kısıtlı tuttuğu söyleşi programına dahil ettiyse ve ona göre hareket ediyorsa ve bu iptal oluyorsa; bu çok utanılacak bir durumdur. Kim olursa olsun... Leyla Zana olması iki kat önemli kılıyor. Çünkü onun ismi, yaşadıkları, hapiste geçen 10 yılın ne için olduğu ortada. İfade özgürlüğü konusunda yaşanan büyük skandal... Bütün bunların üzerine, bu kadar yıl sonra anaakım medyaya konuşmaya karar vermiş bir insana bu haksızlığı yapıyor konumuna düşmek de canımı hâlâ çok yakıyor. Hakikaten çok yakıyor."