Baraj gölünün altına tünel

Kayseri Dadağı Tüneli tamamlandığında, sulama suyunun çorak topraklara ulaştırılmasıyla yıllık 14 milyon 140 bin liralık gelir artışı sağlanacak.

19 Aralık 2012 Çarşamba 18:15 tarihinde eklendi.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2003 yılında dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün katıldığı törenle su tutmaya başlayan ve 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Yamula Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) sayesinde yılda 423,5 milyon kilovat saat enerji üretiliyor.
 
Kayseri'ye yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan ve ''Kayseri Denizi'' olarak da anılan Yamula Baraj Gölü'ndeki su, Dadağı Tüneli'yle pompaj ve cazibe yöntemi kullanılarak çorak topraklara ulaştırılacak. 

Uzunluğu bin 140 metre, çapı 3 metre olan ve saniyede 6,888 metreküp su taşıyabilen tünel tamamlandığında bu yılın fiyatlarıyla yıllık 14 milyon 140 bin liralık gelir artışı sağlanacak. Tünel, 2014 yılı sonunda işletmeye alınacak. 

Proje alanı Kayseri il merkezine yakınlığı nedeniyle üretilen tarımsal ürünler daha ucuz şekilde doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştırılacak. 
     
Baraj gölünün altına tünel
     
Tamamlanması için geri sayımın başladığı Dadağı Tüneli, bir kısmının Yamula Baraj Gölü'nün altında kalması nedeniyle diğer projelerden farklı özellik gösteriyor.
 
Depolama kapasitesiyle Türkiye'nin sayılı barajları arasında yer alan Yamula Barajı, Kayseri'deki Bahçelik Barajı'ndan 16, Sarımsaklı Barajı'ndan 109 kat daha büyük. Baraj, toplam 100 megavat kurulu gücündeki hidroelektrik santrali ile yıllık 423,5 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretiyor.
 
Yamula Barajı sayesinde yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda ve 85 kilometrekarelik yüzey alanıyla depolama kapasitesi en büyük baraj göllerinden birisi ortaya çıktı.
 
Projeyle 77 bin 480 dekar alan suyla buluşurken, bu alanın 36 bin 450 dekarlık kısmı cazibe yoluyla sulama, 41 bin 30 dekarlık kısmı da pompaj sulaması oluşturacak.