Baransu için yetkisizlik kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Taraf Gazetesi ve Mehmet Baransu hakkında Başbakanlık, MGK ve MİT'in yaptığı suç duyurularını "yetkisizlik" kararlarıyla görevli olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği ortaya çıktı.

Baransu için yetkisizlik kararı
05 Aralık 2013 Perşembe 17:43 tarihinde eklendi, 1.102 kez okundu.
Başbakanlık, MGK ve MİT, Taraf gazetesi ve Mehmet Baransu hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunmuştu. Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığı'nın, 2 Aralık 2013'te yayımlanan haberde, "Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya hukuka aykırı fiil isnat etme suretiyle iftira suçunun işlendiğini" belirterek, Türk Ceza Kanunu'na göre Baransu hakkında kamu davası açılması talebini değerlendiren Ankara Basın Suçları Soruşturma Bürosu, yetkisizlik kararı vererek dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
 
Özel yetkili savcılık
 
MGK Genel Sekreterliği ve MİT'in suç duyurularına da, suç türü yönünden özel yetkili olan ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı baktı. Başsavcılığın da, Basın Suçları Soruşturma Bürosu gibi yetkisiz olduğuna karar vererek, dosyaları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermeye hazırlandığı öğrenildi. MİT ve MGK'nın suç duyurularında, "MGK kararlarının gizli kalması kuralının ihlaline ve konuya ilişkin gerçeğe aykırı yayınlar yapıldığına" vurgu yapılmıştı.