Baransu'dan MİT'e jet yanıt

MİT Müstaşarı gazetecilerle buluştu, Taraf'ın haberlerini ve Mehmet Baransu'nun iddialarını yalanlayınca, Mehmet Baransu MİT'e Twitter'dan yanıt verdi.

Baransudan MİTe jet yanıt
05 Ocak 2012 Perşembe 14:52 tarihinde eklendi, 1.621 kez okundu.

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, MİT'in 85. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bugün gazetelerin üst düzey yöneticilerini ağırladı. MİT Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada isim verilmeden Taraf muhabiri Mehmet Baransu'nun tartışma çıkartan iddiaları yalanlandı. 

 
Görüşmenin ardından MİT Müsteşarlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından medya yöneticilerine basın açıklaması dağıtıldı.
 
Açıklamada, Beşir Atalat ve Genel Kurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamalara rağmen bir gazetecinin MİT'e yönelik ithamlarının sürdürdüğüne dikkati çekildi.
 
TARAF'A ELEŞTİRİ
 
Taraf gazetesinin bir süredir devam ettiği yayınların da yalanlandığı açıklamada haberlerin sahibi Taraf muhabiri Mehmet Baransu için ise 'anılan gazeteci' sıfatı kullanıldı.
 
"Kurumumuzu hedef alan bu gerçek dışı yayınlara devam edilmesi dolayısıyla konuya ilişkin kamuoyunu aydınlatacak yeni bir açıklama yapılması gereği duyulmuştur" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Öncelikle şu gerçeği bir kez daha ifade etmek isteriz ki; 28 Aralık 2011 tarihinde hayatını kaybeden 35 vatandaşımız ile ilgili olabilecek grup, yer, tarih, sayı ve geçiş güzergahlarına ilişkin Teşkilatımızca herhangi bir istihbarat paylaşımı gerçekleştirilmemiştir.
 
İSTİHBARAT YOK
 
Anılan Gazetecinin 30 Aralık 2011 tarihli 'Yanlış İstihbarat MİT'ten" başlıklı haberinde yer alan '... Heron, bölgedeki sivil vatandaşların görüntüsünü alıp, Ankara'ya iletiyor. Ankara'da görüntüleri gören yetkililerden biri durumdan şüpheleniyor. Grubun sivil olma ihtimali üzerinde duruyor. Şüphe üzerine konuyu yetkililer ile paylaşıyor. MİT'le iki kez temasa geçiyor. MİT yetkililerine şüphe aktarılıyor. MİT, 'Grup kesin PKK'lı' deyip, kendilerine gelen istihbaratın sağlam olduğunu karargaha bildiriyor. 'Kesin' ifadesi üzerine de, Hava Kuvvetleri Komutanlığının emri ile uçaklar bölgeyi bombalıyor... ' ifadesi ve 'görüntü alınması ile operasyon yapılması arasındaki bu üç saatlik zaman farkının nedeni, görüntülerden şüphelenen yetkilinin bilgisi üzerine MİT'le iki kez temasa geçilmesi. Bilginin teyit edilmesi için beklenmesi' şeklindeki açıklamalar tamamen yalan ve hayal mahsulü olup, gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır."
 
BAŞBAKAN YALANLAMIŞTI
 
MİT'ten gazetecilere dağıtılan basın açıklamasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olaya ilişkin son anda MİT tarafından bir bilgi paylaşımının olmadığını 30 Aralık 2011'te açıkladığı ve haberi yalanladığı hatırlatıldı.
 
Açıklamada, "Anılan gazeteci asılsız iddialarını devam ettirebilmek için daha önce kurguladığı mizansende değişikliğe giderek, kelime oyunları yapmak suretiyle 35 vatandaşın hayatını kaybettiği operasyonla ilgisi olmayan ve bölgedeki örgütsel hareketliliğe dair kendisine sızdırılan, bir kısmı güncelliğini yitirmiş raporları, olayla ilişkilendirme gayretine girmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.
 
Haberlerde söz edilen, sızdırılan raporların 21 Aralık 2011 tarihli olanı hariç hiçbirinin Uludere-Ortasu kırsalı ile alakalı olmadığı vurgulanan açıklamada, "bu raporda da iddia edildiği gibi bir grubun, Türkiye'ye illegal geçiş yapacağına dair bir bilginin kesinlikle yer almadığı" kaydedildi.
 
Açıklamada, "Teşkilatımıza yönelik bu maksatlı ithamlar terör ile mücadelede özenle yürüttüğümüz çalışmaları aksatmayacaktır" ifadelerine yer verildi.
 
BARANSU TWİTTERDAN VERDİ VERİŞTİRDİ 
 
İlker Başbuğ henüz görevdeyken, kitabında yargılanacak yazdığını hatırlatan Baransu, twitter hesabından şunları yazdı: 
 
"Kağıt parçası, kesin yalan, boru, komuta katınca onaylanmamıştır, bir gazetecinin hayal ürünü... ne kadar sık duydum bu lafları ve yalanları
 
Taslak diye açıklama yaparlar, medya.. kesin yalanladı diye haber yapar 1 gün sonra belgeleri ortaya koyarım, yalan diyen de medya da susar."