Barcelona daha fazla turist istemiyor

“Şehrimizde daha fazla turist istemiyoruz” diyen Barcelona kenti için şok karar. İspanya'nın ve Avrupa'nın en fazla turist çeken kentlerinden biri olan Barcelona'nın yeni Belediye Başkanı Ada Colau “acil” olarak adlandırdıkları bir planı yürürlüğe sokarak bölgedeki tüm yeni turistik yatırımları 1 yıl durdurduklarını açıkladı.

Barcelona daha fazla turist istemiyor
02 Temmuz 2015 Perşembe 20:30 tarihinde eklendi.
Yeniden yapılanma adı altında alınan bu karar ilk etapta kentte yapılması planlanan 30 yeni oteli etkileyecek. Planda ayrıca evlerini turistlere açarak para kazananlarında önüne geçilecek. Belediyeden lisan almayan ev sahipleri evlerini yabancılara kiralayamayacak kiralayanlar ise kaçak durumuna girecek ve ağır para cezalarına çarptırılacak. 
 
Yılda 18 milyona yakın turiste ev sahipliği yapan ve kentin kasasına her yıl 13.9 milyar dolar bırakan turizm için radikal kararlar alan Belediye Başkanı Ada Colau basının karşısına çıkarak kendisini savundu. Turizmin kentin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu iyi bildiğini hatırlatan Colau " görevlerimden biri de 18 milyonu aşan turistin yanı sıra 1 milyon 600 bin nüfuslu kent sakininin de hayatını kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Ada Colau, yürürlükteki turizm planının iyi işlemediğini savunarak sivil toplum kuruluşları ile yapacakları toplantıda herkesi memnun edecek kararlar alacaklarını ifade etti.
 
120 bini aşkın kişiyi turizm sektöründe istihdam eden Barcelona'da turizm yatırımlarının 1 yıllığına durdurulması kararı en fazla otelcilik sektörünü etkileyeceği belirtiliyor. Yerel otel sahipleri birliği daha önceki yönetime geçtiği master planda gelecek bir kaç yıl içinde oda sayısının yüzde 30 artırılmasını talep ediyordu.
 
Barcelona Belediyesinin aldığı bu karar sonrası sıranın kentteki tarihi yerlere belli saatlerde ve randevu ile girilmesi planlanıyor. Belediye Nisan ayında yürürlüğe koyduğu bir yasa ile Park Güell için günde 800 ziyaretçi sınırı getirmiş, La Boqueria’ya ise en fazla 15 kişilik turist grupları kabul edilmeye başlanacağını duyurmuştu.

DHA