"Barış görüşmelerine dönün"

Pekin yönetimi, Filistin ve İsrail’den barış görüşmelerine dönmesini istedi.

08 Mayıs 2013 Çarşamba 20:07 tarihinde eklendi.

 

 
Çin Başbakanı Li Keqiang, bugün ülkesini ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşmesinde, İsrail ve Filistin'in uygun şartlar oluşturarak, barış görüşmelerine dönmesi gerektiğini söyledi.
 
Başbakan Li, Filistin ve İsrail'den somut önlemlerle engelleri aşarak, barış görüşmelerine dönülmesi ve öze ilişkin gelişmeler kaydedilmesi için elverişli ortam oluşturmalarını istediklerini belirterek, Filistin sorununun Ortadoğu bölgesinin barış ve istikrarını etkileyen temel sorun olduğunu ve bunun tek etkili çözüm yolunun da diyalog ve diplomasi olduğunu vurguladı.
 
Li bu ifadeleri, geçen gün Netanyahu ile eş zamanlı olarak Çin’i ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinde de dile getirmişti.
 
Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, Li, "Filistin ve İsrail'in ortak dostu" Çin'in, öteden beri objektif ve adil tutum izleyerek Ortadoğu barış sürecini hızlandırmak için ilgili taraflarla ortak çaba harcamaya hazır olduğunu ifade etti. Netanyahu ise, Çin'in Ortadoğu barış sürecinde oynadığı yapıcı rolü takdir ettiklerini söyledi.
 
İsrail ile olan ilişkiler konusunda da Li, ikili ticaret ve yatırımı genişletme, ticaret düzeyini ve katma değerini yükseltme, bilim ve teknolojide işbirliğini derinleştirme, tarım ve müteahhitlik işbirliğini sıkılaştırma önerilerinde de bulundu. Netanyahu ise, Çin ile bilim ve teknolojide yenilik, su tasarrufu, tarım, hayvancılık, yenilenebilir enerji alanlarındaki işbirliğini hızlandırmak istediklerini ifade etti.
 
Görüşmenin ardından Li ve Netanyahu, bilim ve teknoloji, Çin dili eğitimi, tarım araştırmaları, havacılık ve finansal işbirliği alanlarından beş işbirliği anlaşması imzaladı.

CİHAN