Barzani 4 bin PKK'lıyı dağdan indirdi

Barzani yönetimindeki Kuzey Irak Hükümeti, Kandil'den suça karışmayan 4 bin PKK'lıyı ikna yoluyla indirdi. Kimisi evlendirildi, kimisi maaşa bağlandı, bir kısmı Türkiye'ye döndü. İşte Barzani-PKK ilişkisinde madalyonun diğer yüzü

Barzani 4 bin PKKlıyı dağdan indirdi
29 Haziran 2012 Cuma 08:54 tarihinde eklendi, 1.257 kez okundu.

 

Türkiye 5 yılda 2 bine yakın PKK'lıyı "etkisiz" hale getirirken, Barzani yönetimindeki Kuzey Irak aynı sürede Kandil'den ve çevresinden 4 bin militanı ikna yoluyla indirdi. Dağdan inen militanlar suça karışmamış, çoğunluğu Türkiye sınırları içine girmemiş. PKK'lıların büyük bölümü Kuzey Irak'ta normal hayata döndürülmüş. Bir zamanların militanları şimdi işadamı, güvenlik görevlisi, muhasebeci olmuş. Hatta tatilini Türkiye'de geçirmek isteyenler bile var. Büyük bölümünün Türkiye'yle ilgili korkudan başka olumsuz bir düşüncesi yok. Türkiye'den gelenlere de "toprağım" diye sesleniyorlar.
 
İKNA EDİP İNDİRİYORLAR
Erbil'de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin birçok üst düzey yöneticisiyle bir araya gelme fırsatı buldum. Konu dönüp dolaşıp Kandil'e ve PKK'ya geldi. Erbil'in biraz ilerisinde PKK'nın merkezi olarak kabul edilen Kandil Dağı var. Bir dönem Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin Türkiye Temsilciliği'ni yapmış, ülkemizi iyi tanıyan bir isme "Barzani'nin PKK'yı beslediği ve lojistik destek sağladığı söyleniyor" sorusunu yöneltince pek de alışık olmadığımız bilgiler aldım.
 
EVLENDİRİYOR
Hükümet yöneticisi "Burada yeni bir Dubai doğuyor. Buradaki refahın ve zenginliğin önündeki tek engel PKK" açıklaması yaparak sözlerine şöyle devam etti: "Barzani yönetimi PKK'nın bitmesini Türkiye'den daha çok istiyor. PKK ile bu bölge arasında hiçbir fikir ve ruh birliği de yok. Türkiye'nin elinde binden fazla uçak var. Ama bitiremiyor. Bunu Türk kamuoyu bilmez. Barzani son 5 yılda 4 binden fazla PKK'lıyı dağlardan indirmeyi başardı. Bütün ofisleri de kapatıldı." PKK'lıları dağdan indirmede birçok yöntemin kullanıldığını da öğreniyoruz. Barzani Hükümeti dağdan inenleri evlendirip, maaşa bağlıyor. Bazı durumlarda kendi ordusunda da istihdam ediyor. Bu imkânlar duyuldukça örgüt çözülüyormuş.
 
Kandil Cafe buluşma merkezi
 
Bölgedeki haber kaynaklarım ve Erbil doğumlu taksici Adil ile birlikte birkaç telefon sonrası Kandil'den Erbil'de dönen eski PKK'lıları bulduk. Adil, telefonda "Türkiye'den dostlarımız var çay içmeye geliyoruz" dedi. Karşı tarafın tedirgin olmayıp, tanışmayı kabül etmesi bizi şaşırttı.
 
KDP Kandil'e ikna turu düzenliyordu
 
 İki yıl önce PKK'dan ayrılan A.L. Mardin'den PKK'ya katılmış. Bize "Toprağım hoşgeldiniz" diye hitap eden A.L, "O kadar çok isim değiştirdik ki ama siz bana A.L. deyin. Kandil benim için bir rüyaydı. Ancak şartların zorluğu yaşamadan anlatılmaz. Dağdakilerin yüzde 90'u belki de hiç çatışmaya girmemiştir. Çoğu kesim alt hizmetlerde görevlendiriliyor. Bende lojistik ayağındaydım. Kandil içinde Erbil'deki hayat çok iyi bilinir. KDP güçleri bize bir şekilde ulaşıp inmemiz için iknaya çalışıyordu. İkna oldum ve indim" diyo
 
Evlenmek en büyük hayalleri
 
Yakın zamanda Erbil'e yerleşen bir başka isme "Peki güvenlik endişesi yaşamıyor musunuz?" diye soruyorum. Cevap oldukça şaşırtıcı: "Erbil dünyadaki en huzurlu şehirlerden biri. Burada kimseye bir kötülük yapılmaz." "Kandil'deki çoğu kişi için evlenmek çok uzak ama büyük bir umuttur" diyen M.H ise yakın zamanda evleneceğini gün saydığını belirtiyor. Türkiye'ye dönme sorusuna ise, "Hiçbir çatışmaya girmedik. Ancak biraz korkuyoruz. İmkân olsa da Türkiye'ye tatile gitsek" diyor.
 
BDP'den Erbil'e
 
Erbil'de Türkiye'nin adeta fahri ticaret ataşesi gibi çalışan Hasan Alagöz, Vakko'dan Kahve Diyarı'na birçok markayı Erbil'e çekmiş. Alagöz, aynı zamanda eski siyasetçilerden. Alagöz, 1999'da HADEP ve 2004'te ise SHP'den aday olup Iğdır Belediye Başkanlığı için yarışmış. Siyaset yaptığı dönemde değişimi ve yenilenmeyi savunmuş. Destek görmeyince Erbil'e yerleşmiş ve bölgenin en önemli işadamları arasına girmeyi başarmış. Bugün BDP'nin ve PKK politikalarının iflas ettiğini söylüyor.

Sabah