Barzani'den Maliki'yi kızdıracak teklif

Irak Kürt Bölgesel yönetimi ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki arasındaki gerginliğin sonlandırılması için taraflar arasındaki görüşmeler sürüyor. Kürtler, Maliki'den Dicle Harekat Komutanlığını lağvetmesini istedi.

Barzaniden Malikiyi kızdıracak teklif
26 Aralık 2012 Çarşamba 16:34 tarihinde eklendi.

 

Irak Kürt Bölgesel yönetiminin bugün Bağdat'a gönderdiği heyet, son zamanlarda "tartışmalı bölgeler"de yaşanan askeri gerilimi ele alacak. Kürtler Maliki'den Dicle Harekat Komutanlığı'nın lağvedilmesini isteyecek.
 
Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani'nin sağlık sorunları sonrası, Irak Kürt Bölgesel yönetimi ile Maliki yönetimi arasında kesintiye uğrayan görüşmelerin yeniden başladığı belirtildi.
 
Irak Kürt Bölgesel yönetimi Peşmerge Bakanlığı Basın sözcüsü Halgurd Hikmet Mala Ali, bu sabah yeni bir heyetin Bağdat'a gittiğini açıkladı. Halgurd Ali, heyetin Bağdat hükümetinin isteği üzerine gönderildiğini, askeri konuların ele alınacağı görüşmelere Peşmerge Bakanlığı adına Cafer Şeyh Mustafa ve İçişleri Bakanlığı adına da Kerim Sincari'nin katıldığını aktardı.
 
Irak'ta "tartışmalı bölgeler" olarak adlandırılan Kerkük ile Selahaddin ve Diyala vilayetlerinin bazı ilçelerinde görev yapmaya başlayan Başbakan Maliki'ye bağlı Dicle Harekat Komutanlığı'nın lağv edilmesinin Kürt yönetimi için bir önkoşul olduğunu vurgulayan Halgurd Ali, "Bu isteğimizden vazgeçmiş değiliz" dedi.
 
Irak Kürt Bölgesel yönetimi ile Başbakan Maliki arasında, son yıllarda yönetimin merkezileşmesi, enerji kaynaklarının işletilmesi, "tartışmalı bölgeler" ve Kürt güvenlik güçlerinin görev ve yetki alanı gibi konularda sorunlar yaşanıyor.
 
ASKERİ YIĞINAK 
Geçtiğimiz ay, Dicle Harekat Komutanlığı'nın Kerkük ve diğer "tartışmalı bölgeler"de yığınak yapmaya başlaması üzerine taraflar arasında askeri gerilim tırmanmıştı.
 
Cumhurbaşkanı Talabani ve Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi'nin girişimleriyle uzlaşma görüşmeleri başlamış ancak sonuç alınamamıştı.