Barzani'nin başkanlık süresi tartışmaya yol açtı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin başkanlık süresinin uzatılmak istenmesi, iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getirdi

Barzaninin başkanlık süresi tartışmaya yol açtı
30 Haziran 2013 Pazar 18:12 tarihinde eklendi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) koalisyonu dün Süleymaniye şehrinde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının en önemli gündemini ise iki partinin başkanlık seçimleri hakkında bir ittifak arayışı oluşturdu. Toplantının ardından KDP ve KYB'nin bir ittifaka vardıkları açıklandı. İki parti de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin başkanlık süresinin 2 yıl daha uzatılması konusunda ittifaka vardı.

Barzani'nin başkanlık süresinin uzatılması teklifi bugün iktidardaki koalisyon partileri tarafından parlamentoya sunuldu. Ancak bu teklif muhalefet partileri tarafından çok büyük tepki gördü.

Değişim Hareketi milletvekili Abdullah Mala Nuri'nin bu tartışmalar esnasında önündeki su şişesini atarak parlamento başkanının arkasındaki ekranı kırdığı ve iktidar partisi milletvekilleri tarafından yumruklandığı belirtildi.

Parlamento kapısından dışarıya çıkan Değişim Hareketi milletvekilleri durumu basın mensupları ile paylaşmaya çalıştı. Olayların ardından Parlamento Başkanı Arsalan Bayiz ve bir çok milletvekili konu hakkında medyaya bilgi aktardı.

Parlamento Başkanı Bayiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugünkü oturumda 2 öneri okundu. Birincisi parlamentonun, ikincisi başkanlık süresinin uzatılmasıydı. Ancak Değişim Hareketi vekilleri maalesef ki, şişe atarak parlamentoda kargaşa oluşturmaya çalıştılar. Parlamentodaki büyük cam ekran kırıldı ve çok sayıda su şişesi atıldı. Ancak biz kendi adımıza yine de hiç bir şey olmamış sayıp hakkımızı helal ediyoruz." ifadesini kullandı.

Parlamento muhabirlerinden biri olan Aram Karadaği olayı şu şekilde anlattı: "Bugün iktidar partileri, parlamentoya iki teklif sundu. Ancak bu maddelerin önceden muhalefet partilerine bildirilmemesi muhalefeti kızdırdı. Özellikle de Değişim Hareketi üyeleri öncelikle masalara vurarak protestoya başladı. Daha sonra su şişesi attılar. Bunun sonucunda parlamentodaki büyük ekran kırıldı. Bunun ardından ortalık karıştı ve bazı vekiller biri birilerine yumruk attı. Bu nedenle de oturum saat 16.00'ya ertelendi."

Parlamento kapısından dışarı çıkan Değişim Hareketi'nden milletvekili Lokman Süleyman'ın kargaşa anında elinin kapıya sıkıştığını söyledi. Süleyman, "Biz bu yasaya karşıyız ve karşı olacağız. Başkan'ı halk seçti, görev süresini neden parlamentoda uzatmaya çalışıyorlar." diyerek tepki gösterdi.

Değişim Hareketi milletvekillerinin bazıları gazetecilere açıklama yapmak için dışarıya çıktıktan sonra üzerilerine kapılar kapatılarak uzun süre içeriye alınmadılar.

Bugünkü oturumdan sonra parlamento tatile girecekti.


CİHAN