Baş ağrısı deyip geçmeyin

Günlük hayatta en sık görülen sağlık yakınmalarından biri olan baş ağrısı, çok çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor

Baş ağrısı deyip geçmeyin
05 Eylül 2013 Perşembe 09:55 tarihinde eklendi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; baş ağrısı en fazla işgücü kaybına yol açan tıbbi sorunlar arasında yer alıyor.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan yapılan açıklamada, "Baş ağrısı kendi başına bir hastalık olabildiği gibi (migren,gerilim tipi baş ağrısı), başka hastalıkların öncü belirtisi de olabilir (kanama veya tümör ağrıları gibi). Bu nedenle, baş ağrılarında doğru ve etkili ayırıcı tanı çok önemlidir" uyarısında bulunuldu.

‘Gerilim tipi’ baş ağrısının toplumda görülme sıklığının yüzde 30-80 arasında değiştiğinin vurgulandığı açıklamada, "Ülkemizde 15-45 yaş grubunda migren sıklığı ise yüzde 16.4 olarak tespit edilmiştir. Kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla görülmektedir. Baş ağrısına yol açan yapılar, beyni besleyen büyük atardamar ve toplardamarlar, beyin zarları, dişler, gözler, burun, kulaklar, sinüsler, ense ve sırt kaslarıdır. Tüm ağrı duyusunun oluştuğu ve yorumlandığı yapı olan beyin ise ağrısız bir organdır . Baş ağrılı hastalarda hem sistemik muayenenin bir parçası olması, hem de kullanılacak ilaçların yan etkilerinin takip edilebilmesi açısından her hastaya bir kez rutin biyokimyasal ve hematolojik inceleme yapılmalıdır. Menenjit, beyin kanaması, yüksek veya düşük BOS basınç sendromu tanısı şüphesi olan hastalara lomber ponksiyon yapılmalıdır." denildi.

Baş ağrısının aniden ortaya çıkması, zamanla şiddeti artması, çift görmeye sebep olması, 50 yaşından sonra ortaya çıkması durumunda doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: " Baş ağrısından kurtulmak için; düzenli uyumaya özen gösterin, yemeklerinizi düzenli yiyin. İhtiyaç halinde dinlenmek, sıcak banyo yapmak veya buzlu kompres gibi basit uygulamaları ihmal etmeyin. Kas gevşeme ve bilinçsel gevşeme yöntemlerini öğrenin, gerekirse bireysel ve aile psikoterapisi desteği alın. Güneş gözlüğü takın. Sigara, güçlü kokular ve gürültülü alanlardan uzak durun. Aşırı kafein tüketiminden uzak durun, ilaç aşırı kullanımından uzak durun. Alternatif tedavileri gözden geçirin."


CİHAN