"Başarılarımızla onur duyuyoruz"

Erdoğan, Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda düzenlenen 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Başarılarımızla onur duyuyoruz
24 Temmuz 2011 Pazar 22:58 tarihinde eklendi, 1.125 kez okundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sporun dilinin müzik gibi, edebiyat gibi, sanat gibi evrensel bir dil olduğunu belirterek, "Bu evrensel dil sevginin, barışın, bütün sınırları aşan ve insanları kucaklaştıran bir dildir. Spor alanındaki rekabet, gücün değil estetiğin, zarafetin, inceliğin rekabetidir. Türkiye'nin her alanda dünya ile bütünleştiği ve gücüne güç kattığı bu dönemde spor alanına yaptığımız yatırımlarla ve elde ettiğimiz başarılarla büyük onur duyuyoruz" dedi. 
     
Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği (EOC) Başkanı Patrick Hickey'in açılış konuşmasında Norveç'te yaşanan saldırılarda hayatına kaybedenler için törene katılanları saygı duruşuna davet ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Sayın Başkanın az önce Norveç'te bir kendini bilmezin 92 kişiyi öldürmesiyle ilgili nezaketine teşekkür ediyorum. Bu vesile ile bende son günlerde 20'ye varan şehidimizle alakalı sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum" dedi. 
    
Erdoğan'ın daveti üzerine gerçekleştirilen saygı duruşu sırasında tribünlerden "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganı atıldı. 
    
Saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada, törene katılanları ve spora gönül veren herkesi selamlayan Erdoğan, "Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan Trabzon'a hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz" dedi. 
    
Dünya üzerinde çok az şehrin Trabzon kadar spora gönül verdiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: 
    
"Olimpiyat bayrağının ilk kez dalgalanmasında büyük bir gurur duyuyorum. Sporun içinden gelen ve spora büyük emek veren bir Başbakan olarak şu gerçeği özellikle vurgulamak istiyorum. Müzik gibi, edebiyat gibi, sanat gibi sporun dili de evrensel bir dildir. Bu evrensel dil sevginin, barışın, bütün sınırları aşan ve insanları kucaklaştıran bir dildir. Spor alanındaki rekabet, gücün değil estetiğin, zarafetin, inceliğin rekabetidir. Türkiye'nin her alanda dünya ile bütünleştiği ve gücüne güç kattığı bu dönemde spor alanına yaptığımız yatırımlarla ve elde ettiğimiz başarılarla büyük onur duyuyoruz." 
    
Kendisi de bir Trabzonlu olan eski Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak döneminde spora önemli yatırımlar yapıldığını belirten Erdoğan, "Faruk Bey'in döneminde başlatılan yatırımlarda, yaklaşık bu olimpiyatlar için 500 trilyona varan bir yatırımı gerçekleştirdik. Kendisine gayretleri sebebiyle teşekkür ediyorum" dedi. 
    
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Dünya Üniversite Yaz Oyunları, Formula 1, Şampiyonlar Ligi Finali, UEFA Kupası Finali, Dünya Üniversite Kış Oyunları, Karadeniz Oyunları, Tenis Turnuvası, Dünya Halter Şampiyonası ve Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası gibi dev organizasyonlara ev sahipliği yaptığını, gelecek dönemde de Dünya Büyükler Güreş Şampiyonası, Dünya Atletizm Şampiyonası, Akdeniz Oyunları ve Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonalarına ev sahipliği yapmaya hazırlandığını kaydetti. 
    
11. Avrupa Gençlik Olimpiyat Oyunları'nın geleceğin olimpiyat şampiyonlarının da yarışacağı bir spor organizasyonu olması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, barışa giden bu yolda herkesi sevgi ve saygıyla selamladığını ifade etti. 
    
Erdoğan, konuşmasının ardından "11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın resmi açılışını yaptı.

 

 

OLİMPİYAT BAYRAĞI GÖNDERE ÇEKİLDİ
 

Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, resmi açılış töreni sürüyor. 
    
Kültürel etkinlik bölümünün ardından resmi tören İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesiyle başladı. Sunucu Korhan Abay, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajını okudu. 
    
Gül'ün mesajının ardından bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sözlerine,"49 ülkeden Trabzon'a gelen 4 bini aşkın sporcu ve bu geceye varlıkları coşkuları sevgileriyle ilgileriyle büyük değer katan çok değerli Trabzonlular. Sevgi ve saygıyla sizleri selamlıyorum" diyerek başladı. 
    
Bu gecenin sadece Trabzon değil Türkiye açısından çok büyük bir önem ve anlam taşıdığını vurgulayan Kılıç, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa olimpiyat meşalesi ve olimpiyat bayrağı 11. Avrupa Gençlik Olimpiyatları sayesinde Trabzon'a ve Trabzon ile birlikte Türkiye'mize giriş yapmış oluyor. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" ifadesini kullandı. 
    
Bu eşsiz organizasyona Trabzon ve Türkiye'nin ev sahipliği yapmasında en büyük payın, emeğin 61. hükümetin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğunu söyleyen Kılıç, şöyle konuştu: 
    
"Son yıllarda ekonomide, diplomaside büyük atılım yapan ülkemiz, artık çok büyük, başarılması zor uluslararası organizasyonun altından başarıyla kalkabiliyor. Her saha, zeminde rüşdünü ispat edebiliyor. 11. Avrupa Gençlik Oyunları kapsamında Trabzonumuz'a 7 bin 500 kişilik spor salonundan, kapalı olimpik yüzme havuzlarına kadar her alanda yatırımların yapılmasında hükümetimiz büyük fedakarlıklarla katkı sağlamıştır." 
    
Başbakan Erdoğan'ın önünde konuşmanın bir anlamı olmadığını söyleyen Kılıç, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Türk gençliğinin spor organizasyonlarının, evrensel sevgi, barışın ve kardeşliğin dili olan her türlü spor faaliyetinin her zeminde arkasında olacaktır. Siz sevgili Trabzon halkını, sporcularımızı, 49 ülkede Türkiye'ye gelen sporcuları, uluslararası çok değerli üyeleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bu organizasyonun hep birlikte Türkiye ve Trabzon'a hayırlı olmasını diliyorum. Sağolun varolun. " 
     
-NORVEÇ VE TÜRKİYE İÇİN SAYGI DURUŞU- 

     
Kılıç'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği Başkanı Patrick Hickey, kısa bir konuşma yaparak Norveç'te yaşanan terör saldırıları nedeniyle herkesi saygı duruşuna davet etti. 
    
Sporculara da seslenen Hickey, "Olimpiyatın keyfini ve Trabzon'un misafirperverliğinin tadını çıkarın" dedi. 
     
-TÜRKİYE'DE İLK KEZ OLİMPİYAT BAYRAĞI DALGALANDI- 
     
Olimpiyat Bayrağı Türkiye'de ilk kez göndere çekildi. Daha sonra Furkan Şen sporcular, Ali Şakacı ise hakemler adına yemin etti. 
    
9 branşı temsilen sporcular sahaya davet edildi. Olimpiyat meşalesi, Trabzonlu Avrupa Şampiyonu milli boksör Fatih Keleş tarafından Faroz Mahallesi'nden yola çıkarılarak Hüseyin Avni Aker Stadı'na getirildi. 
    
Keleş, alkışlar eşliğinde meşaleyi daha sonra engelli yüzücü Beytullah Eroğlu'na verdi. Kolları olmayan Eroğlu, meşaleyi gövdesine bağlanan bir aparat aracılığıyla bir süre taşıdı. Daha sonra milli basketbolcu Nevriye Yılmaz, aldığı meşaleyi Trabzonlu dünya şampiyonu güreşçi Selçuk Çebi'ye teslim etti. 
    
Çebi ve beraberindeki milli sporcular, 9 branşı temsil eden sporcularla sahanın ortasındaki havuzda olimpiyat ateşini yaktılar. 
    
Havuzda yanan ateşin ardından Hüseyin Avni Aker Stadı'nın dış bölümünde bulunan olimpiyat meşalesi bir mekanizmayla ateşlendi.

 

AÇILIŞ TÖRENLERİ SONA ERDİ
 

11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın (EYOF) açılış töreni, Anadolu Ateşi Gösteri Topluluğunun gösterileri ve Mustafa Sandal'ın konseriyle sona erdi. 
    
Olimpiyat meşalesinin Trabzonlu Dünya şampiyonu milli güreşçi Selçuk Çebi tarafından yakılmasının ardından Anadolu Ateşi Gösteri Topluluğu, Anadolu motiflerinin görsel olarak sahaya yansıtıldığı gösteri sundu. 
    
Anadolu Ateşi Topluluğu'nun mehteran ve Kafkas dans gösterisinin ardından sanatçı Mustafa Sandal, söylediği yeni ve eski şarkılarla izleyicileri coşturdu. Sandal'a şarkıları sırasında oyunların maskotu hamsiler de gösterileriyle eşlik etti. 
    
Sandal'ın söylediği şarkıların ardından oyunların açılış töreni sona erdi. 
    
Türkiye'nin çok önemli bir organizasyona imza attığını belirten Sandal, "Belki de en önemli organizasyonlardan birine Trabzon imza atıyor. Çünkü spor, sevgi ruhu, arkadaşlığın, dostluğun ruhu, olimpiyata ev sahibi. Nihayet Trabzon'da şu olimpiyat bayrağını dalgalandırıyoruz. Ben bütün bu organizasyonda, komitede emeği geçen herkese sayın Başbakan'a çok teşekkür ediyorum" dedi. 
    
Sandal, yaşanan terör saldırılarına da değinerek, "Bugün haince saldırı sonucu 3 şehit verdik. Allah'tan rahmet diliyorum. Yapılan hiçbir şey ne kadar acı olursa olsun, biz o acıyı kalbimize gömeriz ama yolumuza Türkiye olarak devam ederiz" diye konuştu. 
     
-YARIŞMALAR YARIN BAŞLIYOR- 
     
11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın yarınki ilk gün müsabakaları atletizm, basketbol, hentbol, tenis, voleybol ve yüzme olmak üzere 6 branşta yapılacak. 
    
Judo, bisiklet ve jimnastik branşlarındaki müsabakalar ise 26 Temmuz Salı günü başlayacak.