''Başarılı nakillerimiz sürecek''

Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesli Çobanoğlu, komisyonun bugünkü toplantısında, ülke için önemli kararlar alındığını ve başarılı nakillerin süreceğini bildirdi.

Başarılı nakillerimiz sürecek
29 Şubat 2012 Çarşamba 18:20 tarihinde eklendi, 1.086 kez okundu.

Komisyon toplantısından ayrılırken, gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çobanoğlu, kompozit doku nakilleri ile ilgili bilimsel değerlendirmelerde bulunulduğunu kaydetti. Organ nakillerinin sürmesinin ülke için gerekli olduğuna işaret eden Çobanoğlu, toplantıda bunların da ele alındığını söyledi. 
    
Tıp etiğinin en önemli unsurunun mahremiyet olduğunu dile getiren Çobanoğlu, ''Bilimsel açıdan her şeyi, her yönüyle konuştuk'' dedi. 
    
Bu tür nakillerde toplum ve birey yararının büyük önem taşıdığını belirten Çobanoğlu, ''Ülkemiz için önemli kararlar alındı. Başarılı nakillerimiz sürecek. Ama endikasyona ve etik ilkelere uygun olarak sürecek'' diye konuştu. 
    
Öte yandan, Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Kurulu'nun 2012 yılındaki ilk toplantısında, katılımcılar tarafından yapılan önerilerin Bilimsel Danışma Komisyonu tarafından değerlendirilmesine ve yapılan nakillerin dosyalarının yönergedeki esaslar çerçevesinde incelenmesine, ayrıntılı bir rapor hazırlanarak komisyona sunulmasına karar verildiği belirtildi. 
    
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Kurulu 2012 yılı birinci toplantısının, Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri ve konusunda uzman kişilerin de katılımı ile gerçekleştirildiği ifade edildi. 
    
Bilimsel Danışma Kurulu Tutanağında şunlara yer verildi: 
    
''Ülkemizde organ ve doku nakillerinin geldiği aşamayı ortaya koyan gelişmeler ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. 
    
Ülkemizde kompozit doku nakilleri ile ilgili genel durum, yapılan vakalar, endikasyon kriterleri ve komplikasyonlar değerlendirilmiştir. 
    
Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan ve Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serdar Nasır tarafından yapılan nakiller ile ilgili komisyona bilgiler verilmiş, katılımcıların soruları cevaplandırılmıştır. 
    
Katılımcılar tarafından yapılan önerilerin Bilimsel Danışma Komisyonu'nca değerlendirilmesine, yapılan nakillerin dosyalarının yönergedeki esaslar çerçevesinde incelenmesine, ayrıntılı bir rapor hazırlanarak komisyona sunulmasına karar verilmiştir. 
    
Bakanlığımız konuyu hassasiyetle takip etmeye devam edecektir. 
    
Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Kurulu-nun çalışmaları ve değerlendirmelerinin aşamaları kamuoyumuzla ayrıca paylaşılacaktır.''