Başbakan, 15 Temmuz gecesi kaç kez telefonla konuştu ?

Başbakan Binali Yıldırım, 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda konuşuyor.

Başbakan, 15 Temmuz gecesi kaç kez telefonla konuştu ?
08 Aralık 2016 Perşembe 14:04 tarihinde eklendi.
Başbakan Binali Yıldırım, 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda konuşuyor.
 
Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şöyle:
 
Bu işin (15 Temmuz) gizli kahramanları basın mensuplarıdır. Medya çalışanlarıdır. Bir telkinle bir çağrıyla değil, durumdan vazife çıkartarak bütün medya darbenin karşısında yer almış e vatandaşı bilgilendirmeyi sürdürmüşlerdir. Bizim yaptığımız açıklamalar darbecilerin moralini bozan kimyalarını değiştiren önemli bir başlangıç olmuştur.
 
'600 CİVARINDA TELEFON KONUŞMASI YAPTIM'
 
11 saat içinde 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım. Darbeye karşı yapılan operasyonlar, neler yapılması gerektiği, darbecilere karşı nasıl harekete geçilmesi ve bastırılmaları vatansever asker ve polisimizin sevk edilmesi dahil bütün bunlar iletişimle oldu. Gecenin karanlığında yoldasınız ve her türlü işimizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Görüntülü görüntüsüz görüşebiliyorsunuz. Ve gelişen durumlara göre neler yapabileceğinize karar veriyorsunuz.
 
Bunu cumhurbaşkanımız da yaptı biz de yaptık parti liderleri de yaptı. Ama bunların yapılmasının arkasındaki gerçek güç iletişim gücüdür.
Basın yayın kuruluşlarımızın vatanseverlikle ortaya koydukları duruşlarını teslim etmemiz lazım. Hukuk devletinin gereği muhakkak yapılacak.
 
2017 BİLİŞİM YILI OLACAK
 
 
2017 yılını bilişimde gelişim yılı olarak buradan ilan ediyorum. Çünkü biz hep şunu söyledik: gelecek bilişim ile gelecek. Gelecek gençlerle gelecek.
Gençlerle bilişim ile Türkiye’yi geliştirecek. Üzülerek söylüyorum yazılımlarımızın yüzde 95’inin kaynağı dışarıdan. Tarla bizim olmazsa buradan elde edeceğimiz hasılat geçici olur.
 
O yüzden 2017 yılında da biz yerlilik ve millilik konusunda çok daha önemli adımları atmamız lazım. Bunula ilgili tedbirleri alıyoruz. 15 Temmuz’dan sonra bakıyoruz siber saldırılarda ciddi artış olmuş. 15 Temmuz’da sonuç alamayanlar bu sefer başladılar başka alanlarda alt yapılarımıza saldırdılar.
8-14 Temmuz arasında 184 ciddi saldırı oluyor. Daha sonra 753’e kadar yükseliyor.
 
Bugün siber saldırıların sayısında azalma olmakla birlikte halen 15 Temmuz öncesinden yüksek görünüyor. BTK idari yaptırım da uygulayabilecek. Bundan sonra siber saldırılar gerçekleşmeden önlem de alınabilecek. Diyelim bir paylaşım yapıldı birkaç saniyede yüzbinlere ulaşıyor. Tahribat oluyor sonra tedbir alıyorsunuz. Mesele o değil mesele izlemek ve tedbir almak. Bilişim ve demokrasi at başı gidiyor. Şeffaflık ve hesap verebilirlik için de buna ihtiyaç var.
 
Bilişimde 1 birim yatırımın getirisi 25… Bire 25… Bundan sonra mutlaka araştırma geliştirme… Başkasının aklıyla ürettiğimiz ürünler bizim değil onların ürünleridir. 2017’de iki şeye yoğunlaşmamız lazım: Bir… Akıl yollarının akıl kapasitesini artırmamız lazım. Burada hızı artırabildiğimiz kadar artıralım.
İnternetin bir sonraki adımı insanların kafalarında ne planlıyorlar geleceğe dair onu bile çözmeniz mümkün. Arşivi bilişime bırakalım günceli kafamızda tutalım. Bu da zihinsel dönüşümle olur.
 
Burada operatörlere açık bir şey söylüyorum. Burada kıskançlığı bırakın. Bu yollar hepimizindir. Yol için kavga etmeyin. Bırakın yol ortak değerdir. Ortak ihtiyaçtır. Tolu beraber yapalım. Herkes üzerine düşeni yapsın. Ciddi bir anlayış birliğine geldiğinizi gördüm. Bir bu.. İkincisi de yerlileşme. Milli teknolojinin üretimini destekleyeceğiz. Bilişim ekonomisini çok daha büyüteceğiz.
 
Hürriyet