Başbakan Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya'da düzenlenen canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Davutoğlundan önemli açıklamalar
27 Mart 2015 Cuma 23:13 tarihinde eklendi.
Davutoğlu, Başkanlık sistemiyle ilgili yaptığı açıklamada "Bu sistemin değişmesi lazım" derken, "Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım." diye konuştu.
 
Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
 
"Görevi aldıktan sonra önümüzdeki dönemle ilgili birkaç hedefi belirlemiştim. Biri hükümet çalışmalarının aksamadan yürümesiydi. Diğeri de partimizin seçime hazırlanmasıydı. Ak Parti iktidarı 12 yıllık bir parti ama çok köklü gelenekleri oturtmuş bir parti.
 
Bütün şehirlerimizin nabzını tuttum, brifingler aldım. Kasım'dan Mart'a kadar halka siyasetimizi anlatmaya çalıştım. 81 ilin başkanlarını tek tek dinledim.
 
CUMHURBAŞKANIMIZLA ARAMIZDA ÇATIŞMA OLMAZ
Sayın Cumhurbaşkanımız ile benim aramda herhangi bir çatışma olmaz. Çok köklü bir dostluğumuz var. Başbakanlık teklifinde ne Cumhurbaşkanımız bana sordu ne ben ona sordum. Cumhurbaşkanımız beni iyi tanıdığı için bana sormadı ben de 'Ben mi olacağım' diye hiçbir zaman sormadım. 
 
DAVUTOĞLU'NDAN İLGİNÇ İTİRAF
Görev tev edilmedi ilan edildi. Cumhurbaşkanımız benim ismimi ilan edene kadar Başbakanlık konusunu kendisine hiç bir zaman sormadım.
 
BANA AKTARILMADAN KONUŞULMAMALIYDI
Melih Gökçek, Bülent Arınç olayı yarın olsa yine aynı tutumu gösteririm. Bizim demokratik kurallarımız var herkes gelip bana şahsen görüş beyan edebilir. Bana aktarılmamış bir konu kurullar üzerinden aktarılmamış bir konu twitter üzerinden konuşulmamalıydı.
 
BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLMESİ DOĞRUDUR
Savunduğum her şeyin zeminin sağlam olması benim için önem taşır. Türkiye'deki sistem ne parlamenter ne başkanlık ne de yarı başkanlıktır.
 
Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır, bu sistem bir yetki çatışmasını beraberinde getiriyor. Sistemin ürettiği sıkıntılar var bunu açık yüreklilikle söylemem lazım.
 
Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım. Başkanlık seçim beyannamesinde yer alacak.