"Başbakan gladyosunu oluşturuyor"

CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ile Emine Ülker Tarhan, MİT Kanunu’nda değişiklik öngören teklif konusunda dün Meclis’te basın toplantısı yaptı.

Başbakan gladyosunu oluşturuyor
14 Şubat 2012 Salı 08:33 tarihinde eklendi.

 

Muharrem İnce; teklifin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kurduğu derin devletini koruma altına alma girişimi olduğunu iddia ederek, “Yani Başbakan, kendi gladyosunu oluşturuyor” dedi.
 
Saddam, Mübarek ve Kaddafi
Teklifte geçen “özel görevlileri” kimlerin oluşturacağını soran İnce, “Başbakan’ın adamlarına dokunulmazlık” getirilmek istendiğini ileri sürerek, “Kim bu özel görevliler? Diyelim ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yolsuzluk iddiası var. Peki Başbakan, ‘Bu kişiyi ben görevlendirdim’ derse yolsuzlukları da mı buradan koruyacaktır? Bu girişim, kaynağını anayasadan almayan bir dokunulmazlık dağıtımıdır” diye konuştu.
 
Teklifte, görevlendirilecek kişilerin özellikleri ve görevleri ilgili sınırlama olmadığını belirten İnce, “Galiba Sayın Başbakan, Muhteşem Yüzyıl dizisini izliyor. Pargalı’nın bile böyle yetkisi yoktu. Dünyada bu yetkiler Kaddafi’de, Saddam’da, Mübarek’te vardı. Hepsinin sonunu gördük. Dileğimiz, Sayın Başbakan’ın sağlığına kavuşur kavuşmaz Meclis’e gelip bilgi vermesidir” dedi.
 
‘Dokunulmazlığa dokunulmazlık’
Emine Ülker Tarhan da Erdoğan’ın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve arkadaşlarına verdiği görevin ne olduğunu açıklaması gerektiğini söyledi.

Erdoğan’ın, soruşturmaya izin verip vermeyeceğini açıkça söylemesi gerektiğini kaydeden Emine Ülker  Tarhan, “Başbakan kimi ve neyi korumak istiyor? Her kozmik odaya girmeye meraklı olan Başbakan neden kendi kozmik odasını yargıdan kaçırmayı tercih etti?” diye sordu.

Teklifi değerlendirirken, “Bu teklif, dokunulmazlıklara dokunulmazlık ekleyecek bir tekliftir” diyen Emine Ülker Tarhan, şöyle devam etti:
 
“Eğer bu teklif yasalaşırsa, yabancı uzmanlardan tutun, sokaktaki tetikçiye kadar herkes bu koruma kalkanı içindedir. Bu teklif metni, ‘Konusu suç teşkil eylemlerle ilgili görevi biz verdik’ itirafıdır. Başbakan aslında kendisini koruma altına alıyor bu teklifle.  Nasıl kendi Anayasa Mahkemesi’ni kurdu ve özel bir koruma alanı yarattıysa, görevlendirdiği herkesi hem suç işlemeye teşvik ediyor hem de ‘Sen rahat ol ne yaparsan yap ben seni korurum’ diyor ve dolayısıyla kendisini de koruyor.
 
Sonuçta Başbakan, kendisinin yargılanma iznini bizzat kendisi veriyor. Bugün gecikmiş de olsa yapılacak ilk şey özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıdır. Başbakan gerçekleri bu anayasaya aykırı yasa ile maskeleyemez. Başbakan, siz aslında korkudan yan yollara sapmaktasınız. Ama kaçacak yeriniz kalmadı.” Bu arada CHP lideri  Kemal Kılıçdaroğlu, twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada  şunları kaydetti: “AKP, yargıda, emniyette, MİT’te kadrolaşmak yerine bu kurumları demokratikleştirmeli ve şeffaflaştırmalıdır.”

Milliyet