Başbakan mağdur, tweet atanlar sanık

İzmir’de Gezi Parkı eylemleri sırasında tweet atarak halkı kanunlara uymamaya tahrik ettikleri iddiasıyla açılan 29 sanıklı davanın iddianamesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tek mağdur olarak yer aldı.

Başbakan mağdur, tweet atanlar sanık
20 Şubat 2014 Perşembe 16:04 tarihinde eklendi, 1.070 kez okundu.

Pazartesi günü hakim karşısına çıkacak olan sanıkların, İzmir’deki olaylar sırasında 33 banka, 17 ATM, 75 işyeri, 10 ikamet, 20 resmî ekip otosu, 31 otomobil, 27 belediye otobüsü, 10 resmî kurum binası, 16 resmî kurum, iki dershane, sanayi odası ve sekiz parti binası olmak üzere toplam 250 eyleme iştirak etmedikleri, herkesin görüp okuyabilecekleri şekilde tweet attıkları belirtildi.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 5 Haziran 2013’te Türkiye’de ilk kez yapılan bir operasyonla Twitter mesajı atan 38 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin tamamı serbest bırakılırken yedi ay süren savcılık soruşturmasının ardından 29 kişi hakkında, halkı kanunlara uymamaya tahrik suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Davacı bölümünde "kamu hukuku" yazarken söz konusu davanın tek mağduru ise Başbakan Erdoğan oldu. İddianamede suç delili olarak ilginç tweetler yer aldı. İddianamenin bir numaralı sanığı olan E.G.’nin, “Burası Lozan önü, polis Montrö kapısında, buraya süt limon desteği”, “Alsancak iskelenin önünde 1000'den fazla kişiyiz, müdahale çok sert, destek lütfen”, “İzmir’de şuan 3g ve internet erişimi gitti. Polis müdahale için geceyi bekliyor olabilir”, “İzmir Alsancak Gül Sokak için gönüllü doktor, iletişim numaraları 0 530 ….Gönüllü avukat 0554…”, “Basmane bölgesinden uzaklaşın, akpliler saldırmaya başlamış kültürpark’ı kullanarak Montrö ve Lozan’dan çıkış yapın orduevi yardıma hazır” şeklinde 13 mesaj iddianameye girdi. 31 sayfalık iddianamede, diğer sanıkların yaptığı çok sayıda paylaşım da tek tek sıralandı. İddianameyi hazırlayan Savcı Özcan Pehlivan, dokuz kişi hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Sanıklar, önümüzdeki pazartesi günü sulh ceza mahkemesinde ilk kez hakim karşısına çıkacak. 


CİHAN