Başbakan talimatı verdi!

Başbakan Erdoğan, bakan ve milletvekilleriyle bir araya geldiği yemekte, yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna değinerek, “Bizden olsun, başkaları olsun sonuna kadar üzerine gideceğiz” dedi. Kabine revizyonunun ise perşembeye kaldığı öğrenildi

Başbakan talimatı verdi!
21 Aralık 2013 Cumartesi 10:29 tarihinde eklendi, 1.117 kez okundu.
Başbakan Erdoğan, bakan ve milletvekilleriyle bir araya geldiği yemekte, yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna değinerek, “Bizden olsun, başkaları olsun sonuna kadar üzerine gideceğiz” dedi. Kabine revizyonunun ise perşembeye kaldığı öğrenildi
 
Başbakan Erdoğan, TBMM’de kabul edilen 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı sonrası, Ak Parti Genel Merkezi’nde bazı bakanlar ve partisinin milletvekilleriyle bir araya geldi. Bütçe görüşmelerinin uzaması nedeniyle geleneksel bütçe yemeği 2.5 saat gecikmeli başladı. Basına kapalı yaklaşık 1 saat süren yemeğe, İstanbul’daki yolsuzluk operasyonu kapsamında oğulları gözaltına alınan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile İçişleri Bakanı Muammer Güler katılmadı. Yemeğin ardından Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir süre görüştü.
 
Edinilen bilgiye göre Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada, milletvekillerine bütçe çalışmalarına yaptıkları katkı nedeniyle teşekkür ederken, 318 oyla geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Erdoğan, gayretleri için grup başkanvekillerine teşekkür etti. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna değinen Erdoğan, Ak Parti iktidarına yönelik bir kampanya yürütüldüğünü dile getirirken, “Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele edeceğimizi kamuoyuna beyan ettik. Bu duruşumuzun bu sözümüzün arkasındayız. Bizden olsun, başkaları olsun kim yaparsa yapsın nasıl yaparsa yapsın üzerine sonuna kadar gideceğiz.”
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda, kamuoyuna yansıyan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına ilişkin görüntülerin teknik incelenmeye alındığı ve tutarsızlıkları tek tek belirleme çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Oğlu yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltına alınan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Başbakan ve diğer Ak Partili yöneticilere, “Vicdanen, hukuken ve ahlaken yüzde 100 müsterihim” dediği öğrenildi.
 
3 isim kesin gibi
Yerel seçimde aday gösterdiği bakanların yerine bütçe sonrası yeni isimlerin atanacağını söyleyen ancak yapılan son yolsuzluk operasyonu sonrasında kabine revizyonunun kapsamını genişleteceği belirtilen Erdoğan, çalışmalarını yoğunlaştırdı. Erdoğan’ın, yaklaşık 10 bakanı değiştireceği, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin isimlerinin neredeyse kesinleştiği bildirildi. Bir Ak Parti yöneticisi revizyonun büyük bir ihtimalle haftaya kaldığını belirtirken, Başbakan’ın hafta sonunda Karadeniz programı bulunduğunu, ardından Pakistan’a gideceğini anımsattı.
 
Kabine totosu!
Ak Partili yetkili, salı gecesi dönecek olan Başbakan’ın büyük bir ihtimalle perşembe günü Cumhurbaşkanı ile olan mutat görüşmesinde revizyona ilişkin adım atabileceğini dile getirdi. Kulislerde Erdoğan’ın, revizyonunu erkene çekebileceği, bugün sürpriz biçimde listesini Cumhurbaşkanlığı’na sunabileceği de dile getirilirken, bunun zayıf ihtimal olduğu vurgulandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Erdoğan’ın dün bu konuda görüşmeler yaptıkları da iddia edildi.
 
Başkentte gözler Başbakan’ın gerçekleştirdiği görüşme trafiğine çevrilirken, TBMM kulisinde kabine toto oynandı. Erdoğan’ın, yolsuzluk soruşturmasında adı geçen bakanların yerine de yeni isimleri atayacağı kulislerde konuşuluyor. Bu durumda, değiştirilecek bakan sayısı 10’a ulaşabilecek. Kulislerde, Hatay’dan aday gösterilen Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın getirileceği dile getiriliyor. Bozdağ’ın kaydırılması halinde yerine parti yönetiminden yeni bir ismin atanacağı belirtiliyor.
Ak Parti kulislerinde parti yönetiminden kabineye girebilecek isimler arasında Mahir Ünal, Haluk İpek, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, Numan Kurtulmuş ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun ismi öne çıkıyor. Bu isimlerden Kurtulmuş’un, Zafer Çağlayan’ın yerine getirilebileceği de ifade ediliyor. Canikli’nin kabineye girmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Kurtulmuş ve Canikli’nin önceki gün Başbakan Erdoğan’la görüşmesi de kulislerde, “bakanlıkları kesin” yorumlarına yol açtı.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yerine Fazilet Dağçı Çığlık veya Halide İncekara’nın adı geçiyor. Bakan olabilecek kadın vekiller arasında Grup Yönetiminden Belma Satır ve Malatya milletvekili Öznur Çalık‘ın ismi de bulunuyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın kaydırılabileceği belirtiliyor.  Muammer Güler’in yerine de İçişleri Bakanlığı’na Sanayi Bakanı Nihat Ergün ya da Meclis dışından Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın getirilebileceği kaydediliyor.
 
Kaydırabilir
Kimlerin bakan olacağına ilişkin fısıltı rüzgarı esen kulislerde, Başbakan’ın yolsuzluk operasyonunda çocuklarının isimleri geçen bakanları, “kelle verdi” görüntüsü vermemek için kabine dışında bırakmadan görev değişikliği ile başka bakanlıklara kaydırabileceği az bir ihtimal de olsa dile getiriliyor. Bu arada CHP’lilerin çocukları gözaltına alınan bakanların istifa ettirilmesi ve kabine revziyonuna ilişkin çıkışları Ak Parti’de tepkiyle karşılandı. Ak Partili bir yönetici, “CHP’lilere dedim sizin derdiniz ne diye. Siz kabineye girmeyecek, bakan olmayacaksınız ki, yine bir Ak Partili gelecek” ifadelerini kullandı.
 
Görüntülere inceleme
 
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda, kamuoyuna yansıyan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına ilişkin görüntülerin teknik incelenmeye alındığı ve tutarsızlıkları tek tek belirleme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Milliyet