"Başbakan yeni köprü talimatı verdi"

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Filyos Çayı'nın üzerindeki köprünün çökmesiyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlara ''geçmiş olsun'' dileklerini ilettiğini ve yeni köprü yapılması için talimat verdiğini söyledi.

Başbakan yeni köprü talimatı verdi
08 Nisan 2012 Pazar 18:46 tarihinde eklendi, 2.056 kez okundu.

Vali Ayyıldız, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'la Çaycuma'da yıkılan köprüde incelemelerde bulunduktan sonra yaptığı açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının 112 kişiyle sürdürüldüğünü, çoğu uzman olan ekiplerin 24 saat çalışmaya devam ettiğini belirtti. 
    
Bugün bir kişinin cesedine ulaşıldığını belirten Ayyıldız, ''Köprümüz 250 metre uzunluğu olan bir köprüdür. Çöken kısım ise 48 metredir. Çaya düşen vatandaşların ve minibüsün çaya düşen blokun altında olabileceği ihtimali üzerine çalışma yapılıyor. Saniyede 750 metreküp su akan Filyos Çayı'ndan bahsediyoruz. Bütün bölgeye buradan su akmaktadır. Bir anda ısınma gerçekleştiği için su yüksekliği ve su akışı çok daha fazla oldu. Dolayısıyla bu da çalışma ekiplerine zorluk çıkarıyor'' dedi. 
    
Yıkılan köprünün yerine yenisinin yapılacağını ifade eden Ayyıldız, şunları söyledi: 
    
''Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olayı yakından takip etmektedir. Kendisi de yakınları kaybolan vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' dileklerini iletti. Yeni köprünün yapılması noktasında da talimatı oldu. Biz de bu talimat doğrultusunda çalışmalarımızı yapıyoruz. Minibüste aynı köyde ikamet eden 10 kişi olduğunu tahmin ediyoruz. Kayıp diğer 5 kişinin de bu minibüse binme ihtimali söz konusu. Cesedi çıkarılan vatandaşımız minibüste olan yolculardan. Dolayısıyla vatandaşlarımız, çaya düşen bu blokun altında olsa parçalanma söz konusu olurdu. Tanıkların ifadesine göre minibüsün yuvarlandığı görülmüş. Keşke sağ salim bulabilsek ama en azından ailelerini teskin edebilmek için cesetlerine ulaşalım. Bütün çabamız bu yöndedir. Kütlenin kaldırılmasıyla ilgili çalışma yapacağız. 150-200 tona yakın bloklar var. Bunları köprünün üzerinden doğru kaldıramıyoruz. Köprünün üzerinde kalırsak köprünün yıkılması söz konusu. Taş tahkimatıyla çayın içine blokların bulunduğu yöne yeni bir yol yaparak vinçle bloku kaldırıp altında bir şey var mı ona bakacağız.'' 
     
-''İhmal varsa araştırılacak''- 
     
Vali Ayyıldız, bir gazetecinin, köprünün yıkılmasında ihmal olup olmadığını sorması üzerine, ''Esas hadise köprünün çökmesi sonucu kaybolan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşarak ailelerini teskin etmek durumundayız. Arazide çalışmalar 24 saat aralıksız, bir kişiye daha ulaşabilir miyiz diye sürdürülüyor. Ondan sonra ihmal iddiası ve başka şeyler varsa bu araştırılır ama çok ağır kış şartlarından geçtik. Tepelerde hala 1,5 metreye ulaşan kar var ve bu karın erimesi söz konusu. İhmal varsa bu araştırılacaktır ama önceliğimiz kaybolan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmaktır. Arama kurtarmada görev alan arkadaşlarımız riskleri göze alarak çalışmaktadır'' dedi.