Başbakan'a 'bilimsel' destek

'Şarap içeceğinize üzüm yiyin' diyen Başbakan Erdoğan'a tıp camiasından destek geldi. Prof. Kaftan, "Kalbe faydalı olan şarap değil, üzüm suyu" dedi.

Başbakana bilimsel destek
16 Kasım 2011 Çarşamba 14:27 tarihinde eklendi.

 

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Kaftan, “Şarabın kalbe faydalığı olduğu yönündeki değerlendirmeler yanlış. Kalp damar hastalıklarından koruyucu etkiye sahip olan şarap değil üzüm suyu” dedi.
 
Prof. Dr. Kaftan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp sağlığı için alkol ve sigara gibi alışkanlıkların kesinlikle bırakılması gerektiğini ifade etti. Kalp sağlığını konu alan bazı yazılarda alkolün belirli ölçülerde tüketildiğinde fayda sağladığı yönünde değerlendirmelere rastlandığını bildiren Kaftan, “Şarabın kalbe faydalı olduğu yönündeki değerlendirmeler yanlış. Kalp damar hastalıklarından koruyucu etkiye sahip olan şarap değil, üzüm suyu” dedi. 
 
Özellikle kırmızı şarap üretiminde kullanılan üzüm suyunun damar sağlığına faydası olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kaftan, “Bu madde faydalı kolesterolde de olumlu etkiye sahip. 'Şarap için' diye önermek çok doğru değil çünkü fayda alkolden değil. Onun yerine, çekirdekli kırmızı üzüm tüketilmesi önerilmeli. Koyu renkli meyveler tüketilebilir. Ama alkolü kesinlikle önermiyoruz” diye konuştu. 
 
“Sigara içilen ortamda dahi durulmamalı”
Prof. Dr. Kaftan, kalp damar ve akciğer hastalıklarına zemin hazırlayan unsurların başında sigara alışkanlığının geldiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: 
“Sigara kullanımı toplumumuzda oldukça yaygın.
 
Kapalı yerlerde sigara kullanımının yasaklanmasının ardından bir miktar azalma oldu ama özellikle genç nesil bu alışkanlıklarını sürdürüyor. Sigarayla kronik damar hastalıklarına zemin hazırlıyoruz. Yüksek tansiyonun kontrolünü güçleştiriyoruz. Akciğer hastalıklarına, kanser türü hastalıklara zemin hazırlıyoruz. Bu hastalıklardan korunmak için sigara kullanımını sıfıra indirmemiz ve sigara içilen ortamda bile bulunmamamız gerekiyor.”