Başbakanlık önünde protesto

Kosova’da Ferzovik’teki Demir-Çelik Boru Fabrikasının 300’e yakın işçisi Kosova Başbakanlık binasının ana kapası önünde haklarını aramak için protesto gösterisi düzenledi.

12 Eylül 2013 Perşembe 19:55 tarihinde eklendi.
Boru fabrikası işçileri elerinde pankartlarla, vuvuzela ve düdük çalarak Başbakan Haşim Taçi’nin, Anayasa Mahkemesinin tazminat kararını uygulamamasını protesto etti.

Başbakanlık binasının ana giriş kapısını kapatıp, hükümet binasına grime teşebbüsünde bulunduklarında Kosova polisinin engeline takıldı. Çok sayıda polis mensubu adeta eten duvar örerek binanın girişini kontrol altına aldı. Karşı karşıya gelen polis ile işçiler arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Buna karşın devam eden protestoda, Boru Fabrikası işçileri , 1990-1999 yılları arasında haksız yere işten çıkarıldıkları dönemin tazminat kararının uygulanmasını istediler. Protestocular hükümetin derhal tazminatlarını ödemesini isterken, aksi takdirde genel greve gidileceğini açıkladı.
 
Anayasa Mahkemesi bir süre önce, Belediye Mahkemesi’nin 900 işçiye 25 milyon Euro tazminat ödenmesi kararını onaylamıştı. Ancak karar ne hükümet ne de Özleştirme Kurumu tarafından uygulamaya konulmadı. Protestoda bulunan Boru fabrikası işçisi İsmet Aliyu, Anayasa mahkemesinde tazminatlarını 6 yıldan bu yana almadıklarını ifade ederken, bu uygulamayı Başbakan Haşim Taçi’nin engellediğini söyledi. Aliyu, şöyle dedi:
 
"Şu anda evimize ekmek götürecek halde bile değiliz. Bu nedenle de haklarımızı alıncaya kadar protestolara devam edeceğiz."
 
5 saat süren protestolara karşın hükümetten ses bir açıklama yapılmadı. İşçiler sakin bir şekilde protestoya son vererek, Pazartesi günü yeniden protesto düzenleyeceklerini bildirdi.

DHA