Başbuğ'un davası İnternet Andıcı ile birleşti

İnternet Andıcı davasında yapılan suç duyurusu üzerine hakkında dava açılan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, İnternet Andıcı davası sanıklarıyla birlikte yargılanmasına karar verildi.

Başbuğun davası İnternet Andıcı ile birleşti
17 Şubat 2012 Cuma 20:18 tarihinde eklendi, 1.036 kez okundu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki davanın ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasıyla birleştirilmesine karar verildi. 
    
İlker Başbuğ hakkındaki iddianameyi kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tensip zaptını da hazırladı. 
    
Buna göre mahkeme heyeti, iddianamedeki anlatımlar, birleştirme yönündeki savcılık talebi, davaların birlikte yürütülmesinde dosyalar arasındaki fiili ve hukuki irtibatın olması, davaların birleştirilmesinde hukuki menfaatin bulunması ve usul ekonomisi dikkate alınarak, İlker Başbuğ hakkındaki davanın, kendi mahkemelerinde görülen ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasıyla birleştirilmesine hükmetti. 
    
Mahkeme ayrıca, 22 Mart 2012 tarihinde yapılacak duruşmada İlker Başbuğ'un da hazır edilmesini karara bağladı. 
    
İlker Başbuğ'a iddianamenin tebliğ edilmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmada kendisini savunması için bir istemde bulunup bulunmayacağı, bulunacaksa bunların nelerden ibaret olduğunun sorulmasına karar verdi. 
    
Mahkeme heyeti, sanığın tutanak tarihinden itibaren 7 gün içerisinde müdafisi olup olmadığını mahkemeye bildirmesine hükmederek, müdafi talebi olduğu halde barodan bir avukat görevlendirmesi yapılabileceği, fakat müdafi ücretinin yargılama giderlerinden sayılacağı ve mahkumiyeti halinde kendisinden tahsil edileceğinin bildirilmesini karara bağladı. 
    
Mahkeme heyeti, dosyada vekaletnameleri bulunan sanığın avukatlarına iddianame ve duruşma gününün tebliği için gerekli işlemin yapılmasına, iddianamenin CD ortamına aktarılan dosya ve eklerinin de talep halinde ilgililere verilmesine hükmetti. 
    
Birleştirilen dosya sanıklarının bir kısmının Silivri Cezaevinde tutuklu bulunması, duruşmaların seri olarak yapılacak olması, özellikle güvenliklerinin sağlanması bakımından yargılamanın Silivri Cezaevi bitişiğindeki, müstakil girişi bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, dosya kapsamı ve sanık sayısının fazla olması da dikkate alındığında ifade ve sorgu işlemlerinin teknik imkanlardan faydalanılarak, sesli ve görüntülü kayıt altına alınıp yerine getirilmesini, kayıtların ise zaman geçirilmeden yazılı tutanağa dönüştürülmesini kararlaştırdı. 
    
Mahkeme heyeti, birleştirilen dosyadaki sanık sayısının fazla olması nedeniyle duruşma salonunun koşulları göz önünde bulundurularak, hakkın kötüye kullanılmaması ve adil yargılanma ilkeleri gereği her bir sanığın 3 avukat ile temsil edilmesini hükme bağlayarak, bu davanın iddianamesinin birleştirilen dosya sanıklarına ayrı ayrı tebliğ edilmesine, İlker Başbuğ'a da ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının iddianamesinin gönderilmesine karar verdi.