Basın İlan Kurumu Yönetmeliği'nde değişiklik

Basın İlan Kurumu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi

31 Mayıs 2013 Cuma 12:36 tarihinde eklendi.

ANKARA (CİHAN)- Basın İlan Kurumu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın üzerinde çalışıldığını daha önce duyurduğu yönetmelik değişikliği yerel basında yeni düzenlemeler içeriyor.

Yapılan değişikliğe göre, Anadolu gazete sahipleri temsilcileri, Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunun ilgili maddesindeki esaslar dahilinde ve bu maddede yer alan hükümler kıyasen uygulanmak suretiyle, Basın İlan Kurumu mevzuatı çerçevesinde resmi ilan yayınlama hakkını haiz bulunan veya bu hakkı kullanmak için bekleme süresinde olan tüm gazete sahiplerinin katılımı ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün çağrısı üzerine yapılacak toplantıda seçilecek.

SEÇİME KATILIM BELGESİ

Seçimde gazete sahibinin temsil ettiği gazete veya dergiye ait satış miktarının ilgili kanunda öngörülen barajlara uygun olması gerekecek. Seçime katılacak kişiye Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu tarafından gazete veya dergi sahibi adına düzenlenmiş seçime katılma belgesi verilecek. Gazete veya dergi sahiplerinin ilgili gazete veya dergi künyesinde tüzel kişi olarak gösterildiği durumlarda, imtiyaz sahibi gösterilsin veya gösterilmesin, gazete veya dergi sahibi tüzel kişiler seçime katılma ve seçilme haklarını, sahibi bulundukları gazete veya derginin tüzel kişiliğini temsil ve ilzam etme yetkisi bulunan ortağı konumundaki Yönetim Kurulu Başkanına, Yönetim Kurulu üyesine veya Genel Müdüre; bu unvanlı kişilerin bulunmadığı tüzel kişilerde temsil ve ilzam etme yetkisi bulunan ortağı konumundaki yöneticilerine yazılı olarak devredebilecek.

Gazete veya dergi sahibinin gerçek kişi olduğu durumlarda, gerçek kişi seçilme hakkı bir başka kişiye devredilemeyecek. Gazete veya dergi sahibinin gerçek veya tüzel kişi olduğu durumlarda, ilgili gerçek kişi ya da tüzel kişinin temsilcisi, genel kurula üye olmak için yapılan seçimlerde oy kullanmak üzere başka bir kişiyi yazılı olarak görevlendirebilecek.

YETKİLİ SENDİKANIN BİLGİLERİ İNCELENECEK

Yine kurum yönetim kurulu, en çok üyeye sahip gazeteciler sendikasının belirlenmesi için, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun ilgili madde ve İşkolları Yönetmeliğine göre, her yıl ocak ve temmuz aylarında çıkarılacak, konuyla ilgili istatistiklerden seçimi gerektiren yılın ocak ayına ait, İşkolları Yönetmeliği'nde yer alan "Basın, yayın ve gazetecilik" işkolunda kurulu sendikalara ilişkin bilgileri inceleyecek. Bu inceleme sonuçları ve gerekirse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan istenecek tamamlayıcı bilgiler göz önünde tutularak, en çok üyeye sahip sendika belirlenecek ve durum bu sendikaya duyurulacak.

Kurulda yapılacak yönetim kurulu üyeleri ile asil ve yedek denetçilerin seçimlerinde oy kullanacak genel kurul üyeleri, genel kurul toplantısına katılamamaları halinde kendi adlarına oy kullanmak üzere başka bir genel kurul üyesini yazılı olarak vekil tayin edebilecek. Vekil suretiyle oy kullanacak genel kurul üyeleri, sadece bir genel kurul üyesinin vekaletini alabilecek. Üyeler oyların kullanılmasından önce aldıkları vekaletleri, başkanlık divanına teslim edecek. CİHAN


CİHAN