Başkan Işıklar: 2 bin 500 dönüm tarım arazisi...

SİLİVRİ Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Alipaşa Mahallesi’nde vatandaşa ait tarım arazilerini tel çit ile çevirerek gerçeğe aykırı olarak ‘İmara açılacaktır’ diye tabela diken arazi yağmacılara savaş açtıklarını belirtirken “Bu toprakları korumak vicdani borcumuzdur” dedi.

Başkan Işıklar: 2 bin 500 dönüm tarım arazisi...
30 Eylül 2016 Cuma 09:29 tarihinde eklendi.
Başkan Işıklar, üzerine sanayi sitesi proje alanı olduğu belirtilen ve ‘6 bin 306 sayılı yasa ve yönetmelikler çerçevesinde imara açılacağına’ dair tabela sılan bölgede açıklama yaptı.
 
Açıklama sırasında Silivri Ziraat Odası Başkanı, Alipaşa Mahalle Muhtarı Metin Gürsu, Silivri Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, CHP Silivri Belediye Meclis üyeleri ve bölgede arazileri bulunan bazı mahalle sakinleri de katıldı. Belediye Başkanı Işıklar, Silivri’nin ‘İstanbul’un anayasası’ kabul edilen ‘Büyük nimet’ olarak değerlendirdiği 1/100 binlik imar planında, mevcut doğal koşullarını koruyan, zenginleştiren, eğitim, bilişim ve ileri teknoloji, fuar, tarım teknolojileri alanları, raylı sistem, limanların yer aldığını anlattı. Işıklar, plandaki 42 kilometre sahil ve ekolojik tarım alanı olarak nitelendirdiği 430 kilometrekarelik tarım topraklarını korumayı hedeflediklerini kaydederek şöyle dedi:
 
“Alipaşa Mahallesi, TEM’in kuzeyi kenarında kalan 2 bin 500 dönüme yakın tarım arazisi, ‘S.S Maslak İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’ ve ‘İstanbul Finans Danışmanlık A.Ş.’ isimli firma tarafından yağmalanmaya çalışılmaktadır. Bu tarım toprakları üzerine bir sanayi sitesi taşınması girişimini tespit etmiş bulunuyoruz. Planda burada hiçbir şekilde yerleşim ve diğer inşaat faaliyetine asla izin verilmemektedir. ‘Kentin anayasasında’ böyle bir ifade yoktur. Sosyal medya üzerinden hazırlanan demolarla, burada sanki binalar bitmiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu firmaların, hiçbir tasarrufları bulunmadığı halde bölgede mülkiyeti olan şahısların da haberi olmadan araziye; ‘6306 sayılı yasa ve yönetmelikler çerçevesinde imara açılacaktır’ yazılı tabela diktiğini tespit ettik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na yaptığımız görüşme ve resmi yazışmalar sonucu, burasının ‘tarımsal niteliği korunacak alan’ fonksiyonunda olduğu, bölgede herhangi bir plan çalışması bulunmadığı, üçüncü kişilerin mağdur olmaması için gerekli tedbirlerin alınması tarafımıza bildirilmiştir. Bahse konu olan firmalar hakkında suç duyurusunda bulunduk.”
 
Başkan Özcan, dikilen tabelalarla halkta tedirginlik yaratarak, oldu- bittiye getirilmeye çalışılan bu projeye, toprakları yağmalamaya çalışanlara izin vermeyeceklerini ifade ederken, “Daha önce de arazi yağmalamasına, mafyalaşmış bu proje taklitlerine izin vermemiştik. Buradan sanki bitmiş bir iş yeri satıyor görüntüsü vererek, halkı kandırılmasına sebebiyet verenlerin kamu vicdanında ve hukuk önünde bu hesabı vermelerinin kaçınılmaz olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.
 
Başkan Özcan, olası mağduriyetlere karşı halkı uyardığını, tarımsal alanların korunmasının herkes için bir vicdani borç olduğunu ekledi. Açıklama ardından bölgeye dikilen tabela Silivri Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Gecekondu Denetim ve Uygulama Birimi tarafından kaldırıldı
İSTANBUL (DHA)