Başkan Özhaseki, fotoğraflarla 20 yılı anlattı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki belediye başkanlıkları döneminde Kayseri'nin nereden nereye geldiğini fotoğraflarla anlattı

Başkan Özhaseki, fotoğraflarla 20 yılı anlattı
27 Temmuz 2013 Cumartesi 15:31 tarihinde eklendi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki belediye başkanlıkları döneminde Kayseri'nin nereden nereye geldiğini fotoğraflarla anlattı. 20 yıl önce şehrin yarıya yakınının imarsız ve altyapıdan mahrum olduğunu dile getiren Özhaseki, şimdi yüzde 99'u imarlı olan şehrin merkez nüfusu neredeyse 2.5 kat artmış olmasına rağmen gecekondu sorunu olmadığını söyledi.

        AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın programı çerçevesinde Türkiye'nin tüm büyükşehirlerinde yapılan hizmetler AK Parti teşkilatlarına anlatıldı. Büyükşehir belediyelerinin yaptığı hizmetlerin teşkilatlar tarafından daha iyi anlatılabilmesi için gerçekleştirilen program Kayseri'de de yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin 'Bizimle Kayseri'" başlıklı sunumunu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekilleri Pelin Gündeş Bakır, Ahmet Öksüzkaya ve İsmail Tamer, İl Başkanı Ömer Dengiz, merkez ilçe belediye başkanları, parti il yönetimi, belediye meclis üyeleri ve belediyelerin üst düzey yöneticileri izledi.

        AK Parti İl Başkan Ömer Dengiz'in parti genel merkezinin tertiplediği programla ilgili bilgi vermesinin ardından yaklaşık 1.5 saat Kayseri'nin nereden nereye geldiğini anlatan Başkan Özhaseki sözlerine imarla başladı.

        "ŞEHİR BÜYÜDÜ, HİZMET YAYILDI"

        Göreve geldikleri ilk günlerde şehirdeki 40'dan fazla mahallede kaçak yapı ve gecekondu bulunduğunu ifade eden Başkan Mehmet Özhaseki, "Bu mahallelerde alt yapı bulunmuyordu. Doğru dürüst yol ve su yoktu. Öncelikle Eskişehir Bağları'nda 16 bin 500 konutluk arsa üreterek uygun bir miktar ücretle vatandaşlara verdik. Böyle olunca insanlar gecekondu yapmaktan vazgeçti." diye konuştu.

        Başkan Özhaseki fotoğraflarla Kayseri'nin 20 yıl önceki haliyle bugününü anlattığı sunumda şu başlıklara dikkat çekti: "Gecekonduların dönüşümü için bir yapılanmaya gittik ve eski mahalleler içinde sosyal konutlar yaparak yollar açtık. Şehrin ana gelişimini daha sert zemine sahip doğuya doğru gerçekleştirilecek şekilde teşvik ettik. Göreve geldiğimizde şehrin yarıya yakını imarsızdı, bugün yüzde 99'u imarlı hale geldi. Görevimiz süresince 4 bin sokak ve cadde üzerinde çalışma yapıldı. Araçlar için 17 adet alt ve üst geçit yapıldı. Çarşı içine araçların girmesiyle yayalara yer kalmazdı, çarşı içi araçlara kapatılarak yayalaştırıldı. 300 okuldaki çevre düzenlemesinin de içinde bulunduğu 12 milyon metrekare çevre düzenlemesi yapıldı. Toplam yeşil alan miktarı 10 milyon metrekareyi geçti. Eskiden parklar işgalliydi ve aileler giremezdi, şimdi insanlar sabahlara kadar rahatlıkla kullanabiliyor. Toplamda 2 bin 500 araçlık katlı otopark ve 45 bin araçlık bölge otoparkı yapıldı. 3 bin 576 kilometre temiz su borusu döşendi. 113 depodan su pompalanıyor. Dokuzpınarlar'daki kuyularla Kayseri'nin 50 yıllık 100 yıllık içme suyu sorunu çözüldü. Şehrin yüzde 99'u kanalizasyona bağlandı, 3 bin 278 kilometre kanal yapıldı. Gaziosman'da açıktan akan, çocukların boğulduğu kanal kapatıldı ve kanallar arıtma tesisine bağlandı. Doğal gaz şehrin yüzde 98'ine ulaştı. Binlerce kilometre elektrik hattı yer altına alındı. Yüzlerce tarihi eser ayağa kaldırıldı. Kömürcüler, matbaacılar, galericiler gibi birçok meslek grubuna siteler yapılarak şehrin rahatlaması sağlandı. Ulusal ve uluslararası önemli müsabakaların yapıldığı modern spor tesisleri yapıldı. Ayrıca 1000'den fazla spor alanı hazırlandı."

        HAYIRSEVERLER ZİRVESİ YAPILACAK

        Yapılan binlerce hizmeti öncesi ve sonrasını gösteren fotoğraflarla anlatan Başkan Mehmet Özhaseki, sadece belediye hizmetleri ile yetinmediklerini ve Kayseri'yi ilgilendiren tüm projelere destek verdiklerini belirtti.

        Özhaseki şöyle konuştu: "Bir taraftan belediye olarak sorumluluk alanımızda olmamasına rağmen yaptığımız işler var. 215 şehit ailemize ev verdik. Depremler sonrası ilk giden biz oluyoruz. Sakarya'da 125 ev yapıldı ve teslim edildi. Hayırseverlilikle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Son 15 yılda hayırseverlerimiz 1 milyar doların üzerinde hayır işi yapmışlar. Allah hepsinin kesesine bereket versin. Kurban Bayramı'ndan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla 'Hayırseverler Zirvesi' yapacağız. Sosyal belediyecilik anlamında 8 bin aileye iaşe yardımı yapılıyor. 14 aşevinde 3 bin 300 aileye yemek veriliyor. Başlangıçta 10 bin aile yemek alıyordu; ama şükür ki ihtiyaç sahibi azaldı. 13 KAYMEK merkezinde 105 farklı branşta kurslar veriliyor. 13 tesiste 4 bin 070 ihtiyacı olan öğrenciye kurs hizmeti veriliyor. Kültürel anlamda gelenekselleşen tiyatro festivali, kültür turları, ramazan geceleri gibi etkinlikler yapılıyor. 106 adet kitap bastırdık. Bin 300 kişilik salon yapıldı. Terminal, belediye meclis salonu, doğu ve batı garajı dünya ticaret merkezi, asfalt şantiyesi gibi daha bir çok tesis yenilendi."

        "GEZİCİLER NEREDE?"

        Devam eden Erciyes Projesi, Harikalar Diyarı, Kültür Yolu, katı atık depolama tesisi, yeni raylı sistem hatları gibi hizmetlerden de bahseden Başkan Özhaseki, sunumunda Gezi eylemcilerine de seslendi. Belediye önündeki askeri lojmanların bir protokolle yıkıldığını hatırlatan Başkan Özhaseki, "Buraya park yapılacak. Aslında buralarda binalar vardı. Dolayısıyla iki blok koysanız 15 milyon eder. 15 milyon da yıkılan lojmanları yeniden yaparak harcanan para var. 30 milyon liraya bir park yapıyoruz adeta. Gezi Parkı'nda dört tane ağaç için mücadele edenler 30 milyon liralık parkı neden görmezler." ifadelerini kullandı.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki 'Bizimle Kayseri' sunumunu "Hizmet bir lütuf değil, Kayserili hemşehrilerimizin hakkıdır." sözleriyle bitirdi.
CİHAN


CİHAN