Başkent barajlarında kar bereketi

Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, karların erimesiyle bilikte barajlardaki doluluk oranının yüzde yüzlere çıkacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

11 Mart 2012 Pazar 12:22 tarihinde eklendi, 1.156 kez okundu.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, son yılların en yoğun kar yağışını alan Ankara'da su ihtiyacının karşılandığı 6 barajı besleyen havzalardaki kar kalınlığı, 50 ile 150 santimetre arasında değişiyor. 
    
Kaya, tüm Türkiye'de olduğu gibi başkentte de etkili olan kar yağışlarının barajların yüzünü güldürdüğünü belirterek, Ankara'ya içme suyu temin edilen barajların havzalarına rekor düzeyde kar yağışının gerçekleştiğini ifade etti. 
    
Ankara'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı baraj havzalarının bulunduğu alanlardaki kar kalınlığının 50 ile 150 santimetre arasında değiştiğine dikkati çeken Kaya, barajları besleyen en önemli kaynağın kar suyu olduğunu vurguladı. 
    
Kaya, havzalardaki karların erimesiyle birlikte barajlara 500 ile 700 milyon metreküp daha su geleceğini tahmin ettiklerini belirterek, şunları kaydetti: 
    
''Mevcut rezervin üzerine gelecek bu miktardaki su ile barajlarımızdaki doluluk oranı 1 milyar metreküpün üzerine çıkmış olacak. 
    
Barajları besleyen su havzalarındaki yağış durumu, memnuniyet verici miktarda. Havzadaki kar kalınlığı 50 santimetre, yüksek tepelerde ise 1,5 metrenin üzerindedir. Kış ayları boyunca süren yağışlara Mart ayının son günlerinde görülen yoğun yağışlar da eklenince, Ankara tarihinde kar yağışı açısından rekor kırılan yıllardan biri oldu. 
    
Şu anda barajlarımızda toplam 532 milyon metreküp suyumuz var. Barajlara bağladığımız Devret, Berçin, Kınık, Avdan ve Gökdere-den de önemli ölçüde su geliyor. Bugüne kadar baktığımızda barajlarımızda tarihinde en fazla 850 milyon metreküp civarında su birikmiş. İnşallah bu sene bu rakamın çok üzerine çıkacağız. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki eğer karlar yavaş yavaş erirse tüm suyu kullanabiliriz. Karlar bir anda erir ve taşkın şeklinde barajlarımıza su gelirse, suyun bir kısmı da taşabilir ve kullanılamaz duruma gelebilir. Temennimiz inşallah karlar yavaş yavaş erir ve havzadaki karların bir damlası dahi boşa gitmeden değerlendirilmiş olur.''