Başkent Doğalgaz'da, son teklifler bugün

Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesinde, son teklifler bugün alınacak.

Başkent Doğalgazda, son teklifler bugün
16 Nisan 2012 Pazartesi 11:29 tarihinde eklendi.

 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Başkent Doğalgaz özelleştirmesinde son teklif tarihi önce 31 Ekim 2011 olarak belirlenmiş ardından 27 Ocak 2012'ye daha sonra da 16 Nisan 2012'ye (bugün) ertelenmişti. Geçici teminat tutarının 30 milyon dolar olarak belirlendiği Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesinin özelleştirmesi için, 26 Temmuz'da ihale ilanına çıkılmıştı. 
     
Başkent Doğalgaz özelleştirmesinde, ihale bedelinin yüzde 50'si peşin, yüzde 50'si 2 yıl sonra olmak üzere vadeli ödeme opsiyonu olacak. 
     
Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesi ihalesiyle ilgilenen gruplar arasında, Akfen, Aksa, Kolin-Cengiz-Limak, Aygaz, Torunlar, Global Yatırım'ın yanı sıra STFA ile Çinli ENN ve Türk ortakları olan büyük bir Suudi fon da bulunuyor. 
   
 Nihai pazarlık görüşmesinin ay sonunda yapılmasının öngörüldüğü Başkent Doğalgaz'ın devrinin de bu yıl içinde gerçekleşmesi hedefleniyor. İhale sonucu Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) sunulmadan önce, ek teminatlar isteneceği de ifade ediliyor. 
     
Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesinin özelleştirmesinden gelecek gelirin özelleştirme masrafları düşüldükten sonra kalan kısmının, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Botaş ve Hazine'ye olan yaklaşık 670 milyon dolarlık borcundan mahsup edilmek üzere, ilgili kurumlara aktarılması öngörülüyor. 
     
-Başkent Doğalgaz'da ilk ihale- 
     
Öte yandan, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin özelleştirmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti. 
     
En yüksek teklifi veren her iki şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihale iptal edilmişti. Belediye, şirketin 50 milyon dolarlık teminat mektubunun nakde çevrilmesi için işlem başlatmış, ancak şirket karşı dava açmıştı. Daha sonra, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin yüzde 80 hissesine tekabül eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınarak, ihalenin ÖİB tarafından gerçekleştirilmesi karara bağlanmıştı. 
     
-İkinci ihale- 
     
Karar üzerine, ÖİB tarafından 2010 yılında yeniden özelleştirme işlemi başlatılan Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla Kazancı-Karamehmet ortaklığı ile kurulan MMEKA vermişti. 
     
Ancak devir sürecinde, Karamehmet-Kazancı ortaklığında sorunlar çıkmış, ödeme yapılmaması nedeniyle devir gerçekleşememiş ve ihale iptal edilmişti. 
     
Başkent Doğalgaz, Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi- 
     
Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz, 8 bin 625 kilometrenin üzerinde dağıtım şebekesine, bin 100'e yakın basınç düşürme ve ölçüm istasyonuna, esnek ring sistemi ile düşük basınçlı güvenli dağıtım özelliğine sahip bulunuyor. Şirketin, 2037 yılına kadar geçerli dağıtım lisansı bulunuyor. 
     
Yeni ihale sürecinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bir borç protokolü yapılırken, Baymina Doğalgaz Yakıtlı Kombine Çevrim Santrali'nin devir sorunu da çözümlendi. Baymina ve 25 serbest tüketicinin (hastane, üniversite, sanayi tesisi gibi) abone portföyüne eklenmesi ile Başkent Doğalgaz'ın dağıtım hacmi 1,3 milyar metreküp artırıldı.
     
Bu arada, Başkent Doğalgaz tüm abone grupları için tarifeleri 31 Ağustos 2017 tarihine kadar sabitlerken, 800 bin metre küp yıllık tüketim seviyesinde sabitlenen taşıma bedeli uygulama limiti de 31 Ağustos 2017 tarihine kadar sürecek. Söz konusu iki uygulama ile Başkent Doğalgaz'a avantajlı bir tarife yapısı kazandırılması hedefleniyor. 
   
 1,3 milyon aboneye ilave alt yapı yatırımları tamamlanmış 500 bin ek abone potansiyeline sahip olan Başkent Doğalgaz, ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre satışta yüzde 52, tedarik hacminde ise yüzde 29 artış sağlarken, şirketin yıllık 2 milyar metre küp olan tüketiminin, 3 milyar metre küpe yükselmesi öngörülüyor.