Başkentte kentsel dönüşüm başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kanununun vatandaş eksenli olduğunu belirterek, ''Vatandaşımıza diyoruz ki açıkgözlere, oyun bozanlara fırsat vermeyin. İnsanların canını kollamaya yönelik bu yasayı istismar ederek birtakım menfaatler devşirmeye çalışanlara pirim vermeyin'' dedi.

Başkentte kentsel dönüşüm başladı
26 Aralık 2012 Çarşamba 13:24 tarihinde eklendi.

 

Sincan'da Osmanlı Mahallesi Doğankent Yapı Kooperatifi'ndeki 5 blok, taşıdığı yüksek risk nedeniyle kentsel dönüşüm kapsamında törenle yıkıldı. 
 
Bakan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geliştiğini ve kalkındığını, diğer devletlerle mukayese edildiğinde ''dünyaya parmak ısırttığının'' görüldüğünü söyledi.
 
Türkiye'nin 74,4 milyon nüfusunun yüzde 76'sının şehirlerde yaşadığına işaret eden Bayraktar, ülkede yaklaşık 20 milyon konut stokundan 15 milyonunun deprem fay hattı üzerinde bulunduğunu, bunlardan 6,5 milyonunun da mutlaka yenilenmesi gerektiğini vurguladı. 
 
AK Parti'nin iktidarda olduğu 10 yılda, devlet eliyle 500 bin konut yaptıklarını, özel sektörün de 4,5 milyon konut inşa ettiğini anlatan Bayraktar, bunların mühendislik hizmeti almış konutlar olduğunu dile getirdi. 
Bu sürecin Türkiye'ye büyük tecrübe kazandırdığını ifade eden Bayraktar, ''İnşaat sektörü gelişti. Şimdi tüm dünyaya müteahhit ihraç ediyoruz. Tüm dünyada müteahhitlik ihaleleri alıyoruz. Fakat Türkiye'deki bu konut stokumuzun mutlaka yenilenmesi lazım'' diye konuştu. 
 
Bakan Bayraktar, dönüşümün sosyal devlet ciddiyetiyle yürütülmesi için yasada valilere önemli yetki ve sorumluluk verdiklerine de işaret etti. 
 
-''Dönüşümü devlet şefkatiyle yapmak istiyoruz''- 
 
Türkiye'de TOKİ eliyle 10 yılda 250 noktada dönüşüm yaptıklarını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: 
''Bu yasa önemli. Kentsel dönüşüm kanunu, seferberlik ruhu taşıyor. Vatandaş eksenli bir yasa. Burada diyoruz ki her şeyden öncelikli benim vatandaşımın canıdır. Bu yasa insanlarımızın hayat hakkını korumaya yönelik bir yasadır. Bu yasayla vatandaşlarımıza diyoruz ki riskli evlerinizi siz tespit ettirin. Siz bakın eviniz sağlam mı sakat mı. Biz 200'e yakın firmayı, kuruluşu lisanslandırdık. Gelip bunlar teknik detaylarına bakacak, 'Bu bina sakattır' diyecek. Ondan sonra insanlarımız kendi evlerini kendileri yıkacak. Biz Bakanlık olarak, devlet olarak yardım edeceğiz. Evlerini boşaltan vatandaşlara yasanın öngördüğü kira yardımını yapacağız.'' 
 
Bu işe önce gönüllülerden, siyaset ayrımı yapmadan başarılı, vatandaşı ikna eden belediyelerden başlayacaklarını vurgulayan Bayraktar, ''Vatandaşımıza diyoruz ki açıkgözlere, oyun bozanlara fırsat vermeyin. İnsanların canını kollamaya yönelik bu yasayı istismar ederek birtakım menfaatler devşirmeye çalışanlara pirim vermeyin'' diye konuştu. 
 
Dönüşümü devlet şefkatiyle, insanları kucaklayarak yapmak istediklerini ifade eden Bayraktar, vatandaşlardan da devlete yardım etmelerini istedi. 
 
-''Kentsel dönüşüm önümüzdeki en önemli kulvarımızdır''- 
 
Türkiye'nin enerjiye yılda yaklaşık 60 milyar dolar para verdiğini dile getiren Bayraktar, enerjinin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını ancak bu yüzde 40'ın yarısından fazlasının da havaya savrulduğunu belirtti. 
Bayraktar, bu kapsamda artık yeni binaların enerji tasarruflu yapıldığını, buna yönelik belgesi olmayan binalara iskan izni vermediklerini bildirdi. 
 
Bakan Bayraktar, şöyle devam etti: 
 
''Kentsel dönüşüm bizim için olmazsa olmazdır. Önümüzdeki en önemli kulvarımızdır, yol haritamızdır. Altyapısını tamamlamış, yolları, meydanları güzel, ulaşımını halletmiş, her türlü şehircilik hizmetini daha modern şekilde alabilen, modern dünyanın gerektirdiği sosyal donatılarla bezenmiş yeni yerleşim yerlerini mutlaka yapacağız. Bu bizim ahdimizdir. AK Parti'nin bu millete taahhüdüdür. Biz bunun için milletle bütünleştik. Bundan sonra da ilk yıl başladığımız heyecanla yolumuza devam edeceğiz. Hedefimiz, arzumuz Cenab-ı Allah'ın rızasıdır, halkımıza hizmettir.'' 
 
Türkiye'nin 17 Ağustos depremindeki büyük acıları artık yaşamaması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, ''Artık Japonya'da, Batı Amerika'da olduğu gibi 6, 7, 8 şiddetindeki depremlerde binalarımız yıkılmasın. Bina stokumuzu mutlaka bu hale getireceğiz'' diye konuştu. 
 
-''Vatandaşın desteği esastır''- 
 
Dönüşüm için vatandaşın desteğinin esas olduğunu vurgulayan Bayraktar, siyaset üstü, vatan, millet eksenli anlayışla bu işi mutlaka başarmaları gerektiğini ifade etti. 
 
Bayraktar, Sincan'da da riskli binaların tasfiyesi ve yerine yeni binaların yapılmasının çok güzel bir adım olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 
 
''Vatandaşımız müteahhidi kendisi bulacak. Biz de kendisine yardımcı olacağız. Müteahhit bulmakta zorluk çekerse kendisine 100 tane müteahhit listesi veririz. Onların içinden bulur, verir. Teknik şartnamede belediyelerimiz yardımcı olacak. Ev yaparken kira yardımı ya da faiz desteği alabilecek. Hem kira yardımı hem faiz desteği yok. Faizler şu anda aşağı yukarı yüzde 8. Yarısını biz vereceğiz. Yarısını da müteahhit verirse sıfır faizle kredi alma imkanı doğacak. Ondan sonra da devlet olarak ne kadar imkan bulursak, gönüllülük içinde riskli evini yenilemek isteyen vatandaşımıza sonuna kadar yardımcı olacağız.'' 
 
-''Adam gibi yaşayacağız, dönüşümü başaracağız''- 
 
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de 17 Ağustos depreminin Türkiye'ye büyük acılar yaşattığını belirterek, ''35 bin yurttaşımızı kaybettik ama öldüren doğal afet olmadı. Kötü koşullu yapılar oldu'' diye konuştu. 
 
Devletin üzerine düşeni yaparak kentsel dönüşümü başlattığını dile getiren Yüksel, ''Kentsel dönüşümü mutlaka yerine getireceğiz. Sağlıklı nesiller, yaşam koşulları iyi olan yerleşim yerleriyle mümkündür. Adam gibi yaşayacağız, dönüşümü kararlılıkla başaracağız'' dedi. 
 
Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna'nın da katıldığı törende, konuşmaların ardından, iş makineleriyle riskli binaların yıkımına başlandı.