Başsavcıvekili Zekeriya Öz'e tenzili rütbe

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili iken geçici olarak Bakırköy Başsavcıvekillliği'ne atanan Zekeriya Öz, tenzili rütbe ile Bolu’ya düz savcı olarak tayin edildi.

Başsavcıvekili Zekeriya Öze tenzili rütbe
11 Şubat 2014 Salı 17:54 tarihinde eklendi.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında Dubai’de yaptığı tatil ile ilgili haberlerin ardından HSYK, Zekeriya Öz hakkında inceleme başlatmıştı. İnceleme sırasında Öz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nden alınarak geçici olarak Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atanmıştı. HSYK’nın bugün açıkladığı kararname ile Öz, Bolu’ya düz savcı olarak tayin edildi.

Kararname ile İstanbul’a üç başsavcıvekili daha atandı. İstanbul’da düz savcı olan Selamettin Celep, Mehmet Salih Sol ile Faruk Erşan Yılmaz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak görevlendirildi. Yeni kararname ile 166 hakim ve savcının yeri değiştirildi.

Zekeriya Öz, 2007 yılında Ergenekon soruşturmasında görevlendirilmişti. İsmi bir anda ülke gündemine oturan Öz, 2011 yılına kadar Ergenekon kapsamında birçok soruşturma yürüttü. Öz’ün özel yetkisi Mart 2011 tarihinde kaldırıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atanan Öz’ün ismi 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Kendi sorumluluk alanında bulunan soruşturmada, bakan çocukları ve çok sayıda işadamı gözaltına alındı ve tutuklandı. Bu olaydan sonra hükümetin hedefi haline gelen Öz, hakkında bazı basın kuruluşlarında tatile gitmesi haber konusu oldu. Bunun üzerine hakkında HSYK tarafından inceleme başlatılan Öz, bu sırada geçici olarak Bakırköy Başsavcıvekilliği’ne atanmıştı.

Daha önce de yine Ergenekon soruşturmalarında görev alan ve bir süre sonra Başsavcıvekili olan Fikret Seçen, Cihan Kansız ve Ercan Şafak da tenzili rütbe ile düz savcı olarak farklı yerlere tayin edilmişti. Bu isimler karara itiraz etti. HSYK Genel Kurulu tarafından değerlendirilecek olan itirazlarla ilgili henüz bir karar çıkmadığı belirtildi.


CİHAN