Batı Trakya'da gençlik festivali

Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesi İskeçe (Xanthi) ili köylerinden Ketenlik’te (Kentavros) bu yıl dokuzuncu defa düzenlenen “Ketenlik Gençlik Festivali” sona erdi.

Batı Trakyada gençlik festivali
21 Ağustos 2013 Çarşamba 11:41 tarihinde eklendi, 1.477 kez okundu.

Binlerce kişinin katıldığı iki gün süren festival kapsamında kültürel etkinlikler ve tanınmış sanatçılar tarafından müzik konseri gerçekleşti.

Batı Trakya’nın İskeçe (Xanthi) iline bağlı en yoğun nüfusa sahip Müslüman Türk Azınlık köylerinden Ketenlik’te geçtiğimiz günlerde düzenlenen “9. Ketenlik Gençlik Festivali” tamamlandı. Mustafçova (Miki) Belediyesi’nin katkı sağladığı festival, Ketenlik Dayanışma ve Yardımlaşma Gençlik Derneği tarafından düzenleniyor. İlki 1997’de gerçekleşen festival bu yıl da coşkulu bir açılışa sahne olurken, zengin bir içeriğe sahip etkinliğe binlerce kişi akın etti. Organizasyonda ‘spor ve eğitim’ teması vurgulanırken, Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilde sunulan festivalde dostluk mesajları öne çıktı.

Etkinlik kapsamında tiyatro ve dans gösterileri, yöresel halk oyunları, yemek kermesi, kültürel aktiviteler, Batı Trakya kültüründen derlenen skeçler ve tanınmış sanatçılar tarafından verilen müzik konseri gibi çeşitli gösteriler davetlilerin beğenisine sunuldu. Program kapsamında hediye çekilişleri de yapıldı.

Festivalin ilk gününde Türkiye’den KOLPA grubu davetlilerle buluşurken, etkinliğin kapanışını ise Atina’da yaşayan Türk sanatçı Fide Köksal yaptı. Köksal, Yunan sanatçılardan oluşan orkestrasıyla birlikte sevilen türküleri seslendirdi.

Festivalde söz alan Türkiye’nin Gümülcine (Komotini) Başkonsolosu İlhan Şener ve diğer konuşmacılar, Ketenlik gençlerini organizasyon dolayısıyla tebrik etti.

"KÜLTÜREL FAALİYETLERE AĞIRLIK VERİYORUZ"

Ketenlik Dayanışma ve Yardımlaşma Gençlik Derneği Başkanı Alper Kıyıcı, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, 120 öğrencinin aktif rol alarak 9 yıldır düzenledikleri Ketenlik Gençlik Festivali’nden elde edilen gelirin eğitim ağırlıklı alanlara harcandığını söyledi. Kıyıcı, gençler olarak elde edilen geliri köylerine ya da Batı Trakya genelinde eksikliği hissedilen yerlere kütüphane kurulması ve spor tesisleri inşa edilmesi gibi alanlara harcadıklarını belirtti.

Ketenlik gençleri, yaz aylarında “KETENLİK HABER” adında haftalık bir gazete de çıkartıyor. Köy gençleri, kütüphane, gazete ve dernek etrafında şekillenen faaliyetlerle kültürünü yaşatmaya ve tanıtmaya çaba gösteriyor.


CİHAN