Batman'da kızamık salgını şüphesi

Batman’da en son 2008 yılında görülen kızamık vakalarından sonra bugün 2 çocukta görülen hastalık "Yeni bir salgın mı başladı?" sorusunu beraberinde getirdi.

Batmanda kızamık salgını şüphesi
22 Ocak 2013 Salı 16:37 tarihinde eklendi, 1.148 kez okundu.

 

 Batman Tabip Odası ve Batman SES Şubesi tarafından yapılan açıklamada, kızamık vakalarından birinin Suriyeli mülteci bir çocukta görüldüğü ifade edilerek, yetkililerin Suriyeli ve Afgan sığınmacılar arasında aşılama çalışması yapması gerektiği uyarısında bulundu.
 
 
Konuyla ilgili ortak basın açıklaması yapan Batman Tabip Odası ve Batman SES Şubesi halka ve yetkililere bu konuda duyarlılık çağrısında bulundu. Vatandaşlardan, kızamık şüpheli vakaların en yakın sağlık kurumuna müracaat etmeleri ve bu süreçte planlanacak olan aşılama önerilerine gerekli hassasiyetin gösterilerek, aşı önerilen kişilerin aşılarının yapılması konusunda gerekli özenin gösterilmesini istedi.
 
Yetkililere de çağrıda bulunan Tabip Odası ve SES yaptığı açıklamada Batman’da kızamık tanısı konulan çocuklardan birinin Suriye’den göç etmiş bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek Batman’da bulunan mültecilerin sağlığa ulaşımlarının önündeki tüm engellerin kaldırılması ve temel insani ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili yetkilileri daha sorumlu ve hızlı davranmaya davet etti.
 
Bu kızamık vakaları ortaya çıkıncaya kadar mültecilere dönük Batman’da herhangi bir aşılama yapılmadığı, mültecilerin sağlık, barınma ve gıda gibi en temel insani ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili ciddi zaafiyet yaşandığını gözlemlediklerini belirten Tabip Odası açıklamada şunları kaydetti:
 
"Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin Kızamık Eliminasyon hedefine paralel olarak 2015 yılı sonuna kadar kızamık eliminasyonu hedef olarak benimsenmiş olup 2002 yılından bu yana Kızamık Eliminasyonu Programı yürütülmektedir. Bu kapsamda ilimizde de aynı şekilde bu program uygulanmış olup, ilimizde geçen hafta tanısı konulan (ki bunlardan biri Suriye' den savaş dolayısıyla ilimize gelmiş olan siyasi mülteci bir ailenin çocuğu) ve biri ağırlaştığı için sevk edilen vakalara kadar en son vaka 2008 yılında görülmüştü. Ama maalesef geçen hafta ilimizde görülen vakalarla sürecin yeniden değerlendirilmesi ve yeni planlama ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde ilimizde de bu program doğrultusunda çalışmalar yapılmış olup geçen haftaya kadar en son görülen kızamık vakası 2008 yılında görülmüştü. Ama malesef geçen hafta ilimizde 2 çocuğa kızamık tanısı konuldu ve bunlardan biri pnömoni(zatüre ) komplikasyonu dolayısıyla il dışına sevk edilmiştir."

CİHAN