Bayram namazı nasıl kılınır?

Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bilgiye göre, illerdeki namaz saatleri şöyle... Ayrıca, bilmeyenler için bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazı nasıl kılınır?
29 Ağustos 2011 Pazartesi 15:08 tarihinde eklendi, 2.031 kez okundu.

 

1 ) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır. "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazına kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.
 
2) İmam "Allahü Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca cemaat "Allahü Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altında bağlar.
 
3) İmam ve cemaat içinden "Sübhaneke"yi okur .Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyle olur:
 
Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahü Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverir. Burada kısa bir süre durulur.
 
İkinci Tekbir: ikinci defa "Allahü Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverir. Yine kısa bir süre durulur.
 
Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahü Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.
 
4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur. (Cemaat bu sırada imamı dinler)
 
5 ) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır .
 
6) İmam içinden Besmele, sesli olarak Fatiha ve bir sure okur.
 
Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden üç kere daha tekbir alır. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır. Sonra da secdeler yapılarak oturulur.
 
7) Oturuşta; imam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina... duasini okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirir. Namazdan sonra hutbe okunur.