"Baz istasyonları uluslararası standartta"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''İnsanımızın sağlığı, geleceği üzerinde hiç bir uygulama olamaz, yapılmasına da müsaade etmeyiz. Ancak eğer biz iletişimde gelişmiş ülkelerle at başı gideceksek baz istasyonlarına ihtiyacımız var'' dedi.

Baz istasyonları uluslararası standartta
06 Ekim 2011 Perşembe 18:35 tarihinde eklendi.

Yıldırım, Genel Kurulda sözlü soru önergelerini yanıtladı. 
    
Baz istasyonlarının sağlığa zararlı olup olmadığına ilişkin toplumda uzun süreden beri tartışmanın devam ettiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye'de baz istasyonlarının uluslararası standartlara göre işletildiğini söyledi. 
    
Yargıtay'ın, tek tek şikayetler üzerine baz istasyonlarının zararlı olduğuna ilişkin ve bunun aksi yönünde aldığı kararlar bulunduğunu anımsatan Yıldırım, "Mesela, İngiltere'de elektrik alan şiddeti 46 volt/metreye kadar müsaade edilmektedir. Bu oran ABD'de 47, Japonya'da 41, Türkiye'de ise müsaade edilen değer 10 volt/metredir. Biz uluslararası sınırların dörtte birine müsaade ediyoruz" diye konuştu. 
    
Bu konuda herhangi bir tereddüte mahal olmadığını belirten Yıldırım, "İnsanımızın sağlığı, geleceği üzerinde hiç bir uygulama olamaz, yapılmasına da müsaade etmeyiz. Ancak biz iletişimde gelişmiş ülkelerle at başı gideceksek bu teçhizata ihtiyacımız var. Önemli olan bunun yasal sınırlarını, teknik icaplarını yerine getirerek toplumun sağlığını da dikkate alarak yürütmektir. Bu konuda endişeye mahal yoktur. Olay kontrolümüz altındadır" diye konuştu. 
     
-Daha yapacağımız iş var- 
     
Bölünmüş yolların 2003'de 6101 km'den bugün 21 bin 122 kilometreye çıktığını, son 9 yılda yaklaşık 2,5 kat arttığını ifade eden Yıldırım, harcanan paranın 40,2 milyar lira olduğunu bildirdi. Yıldırım, şunları söyledi: 
    
"Bölünmüş yolların şüphesiz kazaların azalmasına etkisi vardır. 100 milyon taşıt kilometre başına düşen kazalardaki ölüm sayısı AB ülkelerinde 3 iken, bizde 2002'de 5,72, 2009 yılında 4,41'dir. 2010 yılında 3,79 seviyesine gerilemiştir. Bu konuda daha yapacağımız iş olduğunu bu oranlardan da görüyoruz. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Kazalar daha ziyade sürücü kusurundan, aşırı hızdan meydana geliyor. 
    
Bu yollarda en büyük iki kazançtan biri zaman, biri yakıt tasarrufudur. Yaklaşık olarak bölünmüş yollarda bugüne kadar yakıttan ve zamandan tasarrufun parasal değeri yıllık 8 milyar liradır. Bölünmüş yollara 40 milyar lira harcandığı düşünülürse 5 yıl gibi bir sürede bu parayı amorti ettiği anlaşılacaktır. Bu da bölünmüş yolların faydasını bir kez ortaya koymaktadır. 
    
Bölünmüş yollar dolayısıyla trafik akışında meydana gelen seri ulaşım imkanıyla havaya salınan yanmış gazlarda da 2,2 milyon ton bir azalma sağlanmıştır. Bu da çevrenin korunması açısından önemli bir kazanımdır." 
    
2003'den bu yana 5580 kilometre de tek platformlu yol yapıldığını, bunun için de 4,6 milyar harcama gerçekleştirildiğini bildiren Yıldırım, bazı milletvekillerinin bölgelerindeki yol çalışmalarıyla ilgili sorularını da yanıtladı. 
     
-Gerçek anlamda muayene yapılıyor- 

     
Yıldırım, bir başka soru üzerine, araç muayenesinin eskiden Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından evrak üzerinden yapıldığını hatırlatarak, "Bu sistem bitti. Muayene artık Türkiye'nin her tarafında sabit, gezici 200'den fazla modern araç muayene istasyonlarında titiz bir şekilde yapılıyor. Sistem çok sağlıklı işliyor. Gerçek anlamda muayene yapılıyor. Kağıt üzerinde kaşe basılarak muayene sistemi sona erdi" dedi. 
    
Araçların ağırlık denetlemesine ilişkin yetkinin, 2007 yılında Ulaştırma Bakanlığına verildiğini anımsatan Yıldırım, 2011 yılının 9 ayında 6,5 milyon araç denetlendiğini belirtti. Yıldırım, yetkinin alındığı 2007'den itibaren ise bu rakamın yaklaşık 18 milyona ulaştığını ifade etti. İlgili sektörün temsilcilerinin ilk zamanlarda uygulamalara itiraz ettiğini, araya milletvekili koyduklarını anlatan Yıldırım, şimdi bu insanların kendilerinin kantar istediklerini söyledi. 
    
Yıldırım'ın soruları yanıtlamasının ardından TBMM Başkanvekili Meral Akşener, alınan karar gereği 11 Ekim Salı saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.