Bazı Yargıtay üyeleri ile tetkik hakimleri dinlendi

Yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılandığı davada, bazı Yargıtay üyeleri ile tetkik hakimleri tanık olarak dinledi.

23 Şubat 2012 Perşembe 18:26 tarihinde eklendi, 1.313 kez okundu.

Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla görev yaptığı davanın duruşmasına, sanık Hasan Erdoğan, avukatı Bülent Acar ve müdahil Ceyda Zeliha Erem ile avukatı Haluk Pekşen katıldı. 
    
Duruşmada, ilk olarak suça konu olaya ilişkin inceleme, araştırma ve soruşturma işlerini yapan dönemin Adalet Başmüfettişi, Yargıtay 16. Hukuk Dairesi Üyesi Halit Kıvrıl tanık olarak dinlendi. 
    
Başkan Haşim Kılıç'ın sorularını yanıtlayan Kıvrıl, Adalet Bakanlığının soruşturma izni üzerine Bakırköy hakimleri ve diğer kişilerle ilgili inceleme yapılmasının istendiğini ve bu çerçevede soruşturmayı yürüttüğünü anlattı. Kıvrıl, ''4 yıl önceydi. Tam hatırlamıyorum ama raporumuzda soruşturmayı nasıl yürüttüğümüzü ayrıntılarıyla anlattık'' dedi. 
    
''Erdoğan'ın rüşvet aldığı iddialarıyla ilgili suçun olduğu iddia edilen gün kolluk kuvvetlerine neden suç üstü yaptırmadınız-'' sorusuna Kıvrıl, ''Gerek görülmemiştir. Deliller zaten mevcuttu. Kolluk kuvvetlerine sadece belli bir aşamaya kadar yapması gereken takip söylendi. Polisler suç üstüne çok istekliydi ama ben gerek görmedim'' dedi. 
    
''Gerek görmemeyi siz mi takdir ettiniz-'' sorusu üzerine Kıvrıl, ''Başkanlığa şahsi kanaatimi o yönde belirttim, onlar da uygun gördüler'' diye konuştu. 
    
Suça konu kararın karar düzeltme aşamasında dosyanın incelemesini yapan tetkik hakimi Vedat Eslek de, iddialara konu suçlarla ilgili bir bilgisi olmadığını belirtti. 
     
-''Erdoğan'ın onama yönünde asla telkini olmadı''- 
     
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi üyesi Erdoğan Kabakçı da Başkan Haşim Kılıç'ın sorularını yanıtladı. Suça konu kararın düzeltilmesi istemi aşamasında olaydan haberdar olduğunu kaydeden Kabakçı, Hasan Erdoğan'ın tarafların kendisini aradığını ve bundan rahatsızlık duyduğunu söylediğini aktardı. Kabakçı, ''Dört seneye yakın zaman geçti. Çok fazla hatırlamıyorum'' dedi. Bir soru üzerine, Hasan Erdoğan'ın kararın onanması yönünde asla bir telkinde bulunmadığını söyleyen Kabakçı, yıllardır birlikte çalıştığı Erdoğan aleyhinde herhangi iddia duymadığını belirtti. 
    
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi üyesi Canan Çöke de Haşim Kılıç'ın ''İddialara konu suçla ilgili bir bilginiz var mı-'' sorusu üzerine, ''Günde 150, yılda 15-16 bin dosyaya bakıyoruz. Olayı basında yer alınca fark ettik. Aradan o kadar yıl geçti, belki 90 bin dosyaya daha baktık. Dışarıdan müdahaleler varsa bu bizim yargısal faaliyetimizi hiçbir zaman engellemez. 'Arayanlar var, dosyadan çekilelim mi-' dediklerinde de benim cevabım bu oldu'' diye konuştu. 
    
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi üyesi Yılmaz İğrek de sorular üzerine, olayı basından takip ettiği kadarıyla bildiğini, ayrıntıları hatırlamadığını dile getirdi. 
    
Dönemin 6. Hukuk Dairesi üyesi emekli Nuri Şerbetçioğlu da Hasan Erdoğan'ın dosya takip edildiği için çekilme talebinde bulunduğunu ancak bunun diğer üyeler tarafından kabul görmediğini, hiçbir dönemde Hasan Erdoğan'dan telkin ve baskı hissetmediklerini ifade etti.