BDP Öcalan'dan mektup bekliyor

BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı.

BDP Öcalandan mektup bekliyor
26 Şubat 2013 Salı 00:23 tarihinde eklendi, 2.459 kez okundu.

 

CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına katılan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İmralı görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin yeni dünya şartlarına göre kendisini konuşlandırması gerektiğini ifade eden Tan, "Türkiye Tanzimat döneminden bu yana 200 yıldır bir süreç yaşıyor. Türkiye ya kendini bu yeni dünya şartlarına göre konuşlandıracak veya bunu yapamazsa büyük bir felaket olacak" diye konuştu.
 
İmralı’ya giden BDP’li heyet arasında bulunan BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı.

İmralı adasında samimi karşılandıklarını ifade ede eden Tan, Abdullah Öcalan’la görüşmelerinde 3 BDP’li milletvekilin yanı sıra bir de devlet görevlisinin bulunduğunu söyledi. Öcalan'ın, dünyadaki gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin kendini yeniden konumlandırması gerektiğini kaydettiğini ifade eden Tan şöyle konuştu:
 
“Yeni bir dünya, yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Türkiye eski paradigmasıyla devam edemez. Türkiye Tanzimat döneminden bu yana 200 yıldır bir süreç yaşıyor. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki, Türkiye ya kendini bu yeni dünya şartlarına göre konuşlandıracak veya bunu yapamazsa büyük bir felaket olacak. Yeni süreçte yeni anayasanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Tan, “Yeni Türkiye ancak böyle inşa edilebilecek.

Türkiye öyle bir noktaya geldiki artık, bu sorununu ya çözecek, ya çözecek. ‘Olmazsa felaket olur’ dediği, herkes için olur. Ortadoğu’da sorunlarını çözemeyen ülkeler ne hale geldi gördük. Sorunların çözümü noktasında bir kararlılık var. Kendine güven var, olayı anlama var. Burada söylediği şu, ‘Sorunlarımızı çözmenin yolu, burayı demokratik bir ülke haline getirmek’ diyor. Birlikte yaşanacaksa, beraber barış içinde bir ülke olacaksak, bütün demokratik ülkelerin kabul ettiği normlar var; Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, ana dilde eğitim, Hak ve özgürlüklere kadar, dünyanın kabul ettiği normlar var." Altan Tan, Öcalan'ın bu taleplerin toplumu tahrik etmeden uygun bir dille anlatılması gerektiği konusuna dikkat çektiğini dile getirdi. 
 
ÖCALAN’DAN GELECEK MEKTUP 
 
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bugün yaptığı konuşmada, Öcalan’dan gelecek mektupla ilgili olarak sözleri hatırlatılan Tan, “Sayın Öcalan, bütün bu konuştuklarımız ve daha ötesi, düşündüklerini, planladıklarını ifade eden, 3 konuyu içeren 1 mektup gönderecek. Birinci başlık genel bir değerlendirme, ikinci başlık yol haritası, üçüncü başlıkta demokratik ilkeler..."

Tan, mektubun, Kandil, Avrupa ve BDP’ye iletileceğini ve sonraki görüşmede gelecek tepkilere göre Öcalan’ın değerlendirme yapacağını dile getirdi.

DHA