BDP yine Öcalan'a özgürlük dedi

Sebahat Tuncel, "Öcalan'ın özgürlüğe kavuşması ve sayın Öcalan ile birlikte bütün siyasi tutukluların özgürlüğüne kavuşması gündeme alınmalıdırlar'' dedi.

BDP yine Öcalana özgürlük dedi
14 Temmuz 2013 Pazar 22:37 tarihinde eklendi.
Barış ve Demokrasi Partisi Kocaeli İl Örgütü tarafından Gebze'de düzenlenen 'Hükümet Adım At' etkinliğinde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Öcalan'ın özgürlüğe kavuşması ve sayın Öcalan ile birlikte bütün siyasi tutukluların özgürlüğüne kavuşması gündeme alınmalıdırlar'' dedi.
 
14 TEMMUZ ÇOK ÖNEMLİ BİR TARİHDİR
 
Gebze Öğretmen evi önünde bir araya gelen yaklaşık 500 dolayındaki BDP'li geniş güvenlik önlemleri altında Gebze Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca Kürtçe sloganlar atan grubun en önünde BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel eşlik etti. Kent Meydanı'nda basın açıklaması yapan Sebahat Tuncel, 14 Temmuz direnişçilerine ilişkin birkaç şey söylemek istediğini belirterek, "14 Temmuz çok önemli bir tarihtir. Tek bir Millet, tek bir düşünce diye ifade eden ve Kürtleri zindanda boğmaya çalışan bu faşizan politikalara karşı direnişin adıdır" dedi. Tuncel konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Ölüm orucu direnişi bu direnişin en görkemlisi, en onurlusudur. Buradaki arkadaşların bir çoğu genç bilirler mi bilmiyorum ama anneler, babalar bilirler. Diyarbakır zindanında özellikle 12 Eylül faşizmi döneminde ortaya çıkarttığı faşizan uygulamaları en iyi kürt halkı bilir. Orada Kürt halkına uygulanan bütün anti demokratik uygulamaları, bütün işkence yöntemlerini halk direnerek ortaya çıkartmıştır. İşte bugün ölüm orucu direnişi de tam böyle bir direniş. Öyle serbest bir ortam yok medya yok hiçbir yerde, mahkeme salonunda kendileri ölüm orucuna başladığını duyurmuşlardır. Bunlardan birisi Kemal Pir. Kemal Pir'in kendisi bir Türk ama bir Türk olarak Türkiye halklarının geleceğini, Kürt sorununun çözümünü, Kürt ve Türk devrimcilerinin birlikte mücadelesinden geçtiğini görüyoruz" dedi. 
 
ARTIK DEMOKRATİK SİYASETLE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
 
Türkiye'de yeni bir dönemin başladığını belirten Tuncel, "30 yıldır bu ülkede yaşanan savaşın, çatışmanın adına ne derlerse desinler, biteceği ve bu konuda umutların çok yükseldiği bir dönemdeyiz" dedi. Abdullah Öcalan'ın bu yeni süreçte mücadeleyi artık silahla değil demokratik mücadele ile sürdürüleceğini ifade ettiğini belirten Tuncel şöyle konuştu:
 
"Buna kapı aralanıyor, bu bir yeni dönemi ifade ediyor. Manifestoyu şimdi yeniden okumak durumunda değiliz. Bunun için yapılması gerekenler var, daha sonraki süreçte milletvekili arkadaşlarımızın gidip sayın Abdullah Öcalan'la yaptığı toplantılarda ortaya çıkan bu sürecin üç aşamalı bir süreç olduğunu duyduk. Hükümet bunu yalanlamadığına göre doğrudur. Hükümet her hangi bir açıklama yapmadı, nedir bu üç aşamalı proje birincisi çatışmasızlık bütün dünya örneklerinde olduğu gibi eğer bir kez çözüm konusunda irade beyan ediyorsanız önce yapılması gereken şey güven artırıcı adımların sağlanması." 
 
Sebahat Tuncel, 8 Mayıs'tan itibaren PKK'nın yurt dışına çıktığını belirterek, buna paralel olarak devletin de adım atması gerektiğini gerektiğini söyledi. Tuncel, "Devletin adım atması gereken şey ne ? Demokrasi, özgürlükler, eşitlik temelinde yasal ve anayasal adımları atması. Bu güven artırıcı adımlar açısından da önemlidir. Güven yoksa bu sürecin ilerlemesi mümkün değil. Güven çift taraflı olur, güven çift taraflı olacağına göre devletinde bu süreci ilerletme konusunda topluma güven vermesi gerekir. Sadece Kürtlere değil, Türkiye halkına. Anketi başbakan yapıyor durmadan, onlarda para var bizde yok biliyorsunuz. Türkiye'nin yüzde 70'i, yüzde 80'i bu süreç başarıya ulaşsın diyor. Barış olsun diyor. Bu çok önemli bir talep, artık bu ülkede Kürtü, Türkü, Lazı, Çerkezi, Ermenisi ve Arabı herkes barış istiyor" diye konuştu.
 
AMACIMIZ DEVLETİN ADIM ATMASINI SAĞLAMAK
 
Hükümetin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu söyleyen Tuncel, "AKP iktidarının üzerine düşen sorumluluklar var. Ama şimdiye kadar bu konuda ne yazık ki somut bir açıklama yapmadılar. Sadece bir paket hazırlığı içeresinde olduklarını söylüyorlar. Ama bu pakette ne var biz bilmiyoruz. Meclis tatile girdi, biz buradan birkez daha söylüyoruz. Meclis Ramazandan hemen sonra derhal açılmalıdır ve Kürt sorununu çözümü konusunda Türkiye'nin Demokratikleşmesi konusunda hemen çalışmaya başlamalıdır" dedi.
 
DEMOKRASİNİN ALANI DARALTILDI
 
Torba yasa nedeniyle gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Tuncel, "Bakın torba yasa nedeniyle AKP bizi gece gündüz çalıştırdı. Demekki barış içinde çalışa bilirsin, biz hazırız gece gündüz çalışalım. Madem sen rant için her gün Meclis'i çalıştırıyorsun, Türkiye halklarının geleceği olan 75 milyonu ilgilendiren bir konu için de gece gündüz çalışalım. AKP hükümeti Terörle mücadele kanununu değiştirmesi gerekir. Sen hala bir yandan çözüm diyeceksin, barış diyeceksin bir yandan da bu kavramı her gün her gün üreteceksin. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Terörle mücadele kanunu kaldıki sadece kürtleri baskı altına almıyor. Kim konuşuyorsa bu torbada Terörle Mücadele Kanunu'nun içerisinde. Parasız eğitim istemek suç, ana dilde eğitim istemek suç, ana dilde sağlık istemek suç, bu ülkede demokrasi istemek suç, özgürlük istemek suç hepsi terörle mücadele kapsamına girdi. Yani demokrasinin alanını daralttı" diye konuş.
 
SANDIKTA HESAPLAŞMAYA HAZIRIZ
 
Başbakan Erdoğan'ın sürekli sandık gösterdiğine işaret eden Tuncel, şöyle devam etti:
 
"İşte sevgili arkadaşlar hükümetin bazı adımlar atması gerekir. KCK tutuklarının derhal serbest bırakılması gerekiyor. Ayrıca 411 hasta tutuklunun derhal serbest bırakılmalı. Hükümetin hazırladığı pakette ne olduğunu bilmiyoruz hemen açıklamaları gerekiyor. Başbakan sürekli sandık gösteriyor, diyorki sandıkta hesaplaşalım. Biz de diyoruz ki yarında sandıkta hesaplaşmaya hazırız. Ama bu sandık demokratik olmalı, yüzde 10 seçim barajının olduğu bir yerde demokratik bir seçimden bahsetmek mümkün değil. Siz sandığı ipotek altına almışsınız, yüzde 10 seçim barajını kaldırın hemen yarın gelin sandıkta hesaplaşalım. Biz sandıktan kaçan halk değiliz."
 
ÖCALAN VE SİYASİ TUTUKLULARIN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASI GÜNDEME ALINMALIDIR
 
Sebahat Tuncel, sürecin ilerlemesi anlamında Abdullah Öcalan'ın durumunun çok önemli olduğunu belirterek, "Yine söylüyoruz ikinci aşama başarıya ulaşmazsa, üçüncü aşama denen normalleşme sürecine geçiş ne yazık ki mümkün değil. Bu sürecin sağlıklı ilerlemesi konusunda Kürt halkının lideri sayın Abdullah Öcalan'ın durumuda çok önemlidir. Sayın Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşturulmasını gündemine alması gerekiyor. Çözüm süreci başarıya ulaşması konusunda sayın Öcalan'ın özgürlüğe kavuşması , Sayın Öcalan'la birlikte bütün siyasi tutukluların özgürlüğüne kavuşması gündeme alınmalıdırlar" 'dedi.
 
Basın açıklamasının ardından 5 dakika oturan BDP'lilerin eylemi olaysız sona erdi.

DHA