BDP'den, HES'lerle ilgili soru önergesi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hidroelektrik Santralleri (HES) konusunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlamışı için soru önergesi verdi.

BDPden, HESlerle ilgili soru önergesi
02 Temmuz 2013 Salı 13:06 tarihinde eklendi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken tarafından verilen soru önergesinde “HES barajları yapıldıkları yörelerde ikamet eden halkımızda büyük tepkilere neden olmaktadır. İnsanların doğa ile kurduğu binlerce yıllık ilişkiyi yok etme potansiyeli yaşayan HES’ler aynı zamanda bioçeşitliliğe ve insan yaşamına büyük zararlar vermektedir.” denildi.

Baluken, yüzde onluk bir enerji ihtiyacının karşılanması karşılığında ekolojik, tarihi ve kültürel yıkımın öngörülmesinin halkın ortaya koyduğu tepkinin ana kaynaklarından biri olduğunun dile getirildiği önergede, “Bunun yanı sıra güvenlik barajlarının yapılmak istenmesi gerek yürüyen çözüm süreci gerekse de güvenlik eksenli politikaların devam ettirilmesi açılarından halkımızda büyük tepkiye neden olmaktadır. Barış için silahsızlanma, demokrasi ve özgürlük öngörülürken güvenlik barajlarının yapımına hız verilmesi derin bir samimiyetsizlik olarak kabul edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Baluken’in verdiği soru önergesinde ise şu sorular yer alıyor: “Yapımı devam eden HES’lerin illere göre dağılımı nedir? Yapımı tamamlanmış olan HES’lerin illere göre dağılımı nedir? Yapılması düşünülen HES’lerin sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı nedir? Tüm bu HES’lerin kamuya olan toplam maliyeti ne kadar olacaktır? Yapımı tamamlanmış, devam eden ve yapılması düşünülen güvenlik barajı sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı nedir? Güvenlik barajlarının kamuya olacak toplam maliyeti ne kadardır? HES ve Güvenlik Barajlarına karşı halkımız ve yöre halkları demokratik tepkisellikler içerisindedir. Hemen hemen her yerde HES ve Güvenlik Barajlarına karşı demokratik eylemler yapılmaktadır. HES ve Güvenlik Barajlarının yapılması hususunda barajların yapıldığı yöredeki halka sormayı düşünüyor musunuz? Demokrasinin işletilmesi kapsamında, söz konusu yörelerde baraj yapılıp yapılmamasına ilişkin plebisit yapmayı düşünüyor musunuz?”


CİHAN