BDP'li vekil bakın soyadını ne yaptı

BDP Hakkari milletvekili Adil Kurt yeni soyadına kavuştu. Bakın BDP'li vekil soyadını niçin değiştirdi

BDPli vekil bakın soyadını ne yaptı
23 Nisan 2013 Salı 10:44 tarihinde eklendi.

BDP Hakkâri Milletvekili Adil Kurt, mahkeme kararıyla soyadını ‘Zozani’ olarak değiştirdi.

 
Radikal'den Rıfat Başaran'ın haberine göre BDP Milletvekili Kurt, 6 Aralık 2011’de soyadı değişikliği için mahkemeye başvurdu. Kurt, dava dilekçesinde nüfus kütüğünde soy isminin ‘Kurt’ olduğunu ancak çevresinin kendisini ‘Zozani’ soyadıyla bildiğini belirterek, soyadının hem Türkiye’de hem de yaşadığı bölgede yoğun olarak kullanıldığını belirtti. 
 
KURT YERİNE ZOZANİ
 
Kurt, aynı köyde birden fazla kişinin aynı ad ve soyadı taşıdığını da ifade ederek, bu nedenle birçok kez değişik dava, icra ve sorgulamalara maruz kaldığını vurguladı. Kurt, dava dilekçesinde ‘Zozani’ soyadının Kürtçe’de, “yaylada yaşayan, malı mülkü yaylada bulunan” anlamına geldiğini, Hakkâri’nin yaylalarının meşhur olduğu için çevresinde de bu soyadı ile bilindiğini anlatarak, “Kurt” olan soyadının “Zozani” olarak değiştirilmesini talep etti.
 
HUKUKİ YARAR
 
Dava 22 Şubat’ta sonuçlandı. Mahkeme kararında, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27’inci maddesine göre haklı nedenlerin bulunması halinde ad ve soyadı düzeltilmesi için dava açılmasının mümkün olduğu belirtilerek, “hukuki yarar bulunduğu” gerekçesiyle ‘Kurt’ soyadının ‘Zozani’ olarak değiştirilmesine karar verildiği belirtildi.
 
Radikal'in haberine göre Milletvekili seçilmeden önce Newroz dergisi ve Azadîya Welat gazetelerinde “Zozani” mahlasıyla köşe yazarlığı yapan Adil Kurt’un, Zozani soyadıyla yazdığı, ‘Mişextî’ ve ‘Keje’ adında iki Kürtçe romanı da bulunuyor. Zozani soyadı önümüzdeki günlerde Meclis albümünde ve internet sitesinde de değiştirilecek.
 
Meclis tarihinde ilk kez bir milletvekili, aktif görevini sürdürürken mahkeme kararıyla Kürtçe soyadı almış oldu.