BDP'liler Habur yolunu kapattı

Suriye'nin Rojava ile Irak arasında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından kazılmaya başlanan hendek, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde BDP'liler tarafından protesto edildi.

BDPliler Habur yolunu kapattı
20 Nisan 2014 Pazar 17:51 tarihinde eklendi.
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da aralarında bulunduğu kalabalık grup, 5 kilometre yürüyerek, Habur Karayolu'nu uzun süre trafiğe kapattı.
 
Suriye ile Irak sınır hattında KDP tarafından kazılmaya devam edilen hendek, Silopi İlçesi'ne bağlı Başverimli Beldesinde toplanan BDP’liler tarafından protesto edildi. Protestoya HDP Şırnak Milletvekli Faysal Sarıyıldız, Şırnak BDP İl ve İlçe başkanları, BDP PM üyeleri, BDP Şırnak il ve ilçe belediye başkanları, BDP il genel ve belediye meclis üyeleri, Barış Anneleri Meclisi, DÖKH aktivistleri, MEYA-DER, KURDİ-DER ve Şırnak merkez ve ilçelerinden gelen partililer katıldı.
 
Habur yoluna çıkarak yürüyüşe geçen partililer, yürüyüş sırasında Abdullah Öcalan'ın dev posteri, "YPG ve Rojava devrimi birleşik Kürdistan devrimidir", "Kürt kadının rengi ve iradesi ihaneti hendeklere gömecektir", yazılı pankartları taşıdı. Uluslararası tarihi İpek Yolu, çift yönlü kapatarak yürüyüşe geçen kalabalığın önü, jandarma ve çevik kuvvet polislerleri ile ait zhırlı araçlarla kesti. Yürüyüşe devam etmek isteyen gruba polis izin vermeyince, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Silopi İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Bekir Erdem ile görüştü. HDP’li Sarılyıldız, Şırnak Valisi Hasan İpek ile yaptığı görüşme sonrası grubun Habur Sınır Kapısı'na yakın bir mesafeye kadar yürüyüş gerçekleştirilmesine izin verildi. Yapılan 5 kilometrelik yürüyüşün ardından, Habur Sınır Kapısı yakınındaki Haç Konaklama Tank Taburu önünde basın açıklaması yapıldı.
 
Burada konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Irak ve Suriye sınır hattında kazılan hendeklere sert tepki göstererek, "Kan deryasına dönen Ortadoğu'da kendi özgücüyle gerçekleşen Rojava devriminin yanlız olmadığını göstermek için buradayız. Rojava yarınımızdır, Rojava umudumuzdur, Rojava özgürlüğümüzün teminatıdır. Rojava'da insanlığın özlemini duyduğu demokratik, özerk ve özgür bir yaşam inşaa ediliyor. Egemen güçler, insanlığın biricik umudu olan Rojava devrimini boğmak için her türlü kirli oyunlara başvurdu. 1923'de Lozan antlaşması ile Kürdistan'ı dört parçaya ayıran zihniyet ile Rojava'da hendekler kazan zihniyetle aynıdır. Ancak ne acıdır ki, bu sınırları, hendekler, Kürtler adına siyaset yaptıklarını iddia eden güçler tarafından yapılıyor. Şu çok iyi bilinmelidir; Rojava devrimi dört parça Kürdistan'ın teminatıdır. Rojava devrimi Güney Kürdistan'ın da teminatıdır. Rojava'nın yenilgisi aynı zamanda Güney'in yenilgisi olacaktır. Federal Kürdistan Hükümeti'ne çağrıda bulunuyoruz, şer ittifakından vazgeçin, gelin Kürt ittifakını güçlendirin. Dost, düşman herkes bilsin ki, Kürdistan üzerinde yeni sınırların, hendeklerin çizilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.
 
Yapılan açıklamanın ardından kalabalık grup, 5 dakikalık oturma eyleminden sonra Başverimli Beldesi'ne geri dönerek, olaysız bir şekilde dağıldı.

DHA