"Bebeklere ilk 6 ay anne sütü verilmeli"

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Özben Taşkın, annelerin bebeklerine ilk 6 ay mutlaka kendi sütünden vermesi gerektiğini söyledi.

Bebeklere ilk 6 ay anne sütü verilmeli
08 Ocak 2013 Salı 19:47 tarihinde eklendi.

 

Çocuk Gelişim Uzmanı Taşkın, yaptığı açıklamada, anne sütünün bebeklerin gelişiminde son derece önemli olduğunu belirtti. Taşkın, "Bebeklerde ilk 4 -6 ay anne sütü veya anne sütünün olmadığı durumlarda biberon maması verilmelidir. Daha sonra artık bebeğin ihtiyaçları karşılanmadığı için ek gıdalara geçiş yapılmalıdır. Burada önemli olan 4- 6 ay arasında pasif ek gıda 6'ncı aydan itibaren ise aktif ek gıdadır. Bu, Dünya Sağlık Örgütü dahil tüm beslenme otoritelerinin ortak görüşüdür. Bu yüzden dikkate alınmalıdır.” dedi.
 
Özben Taşkın, bebeklerde ek gıdalara geçerken her besinin ayrı ayrı ve azar azar verilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Burada dikkat edilecek nokta çocuğun alerjisi olup olmadığıdır. Bebeğe ilk verdiğimiz gıda yanında başka bir yeni gıda ile tanıştırmamalıyız. Bu sayede bir problem çıkarsa hangi besine karşı alerjisi olduğunu kolayca saptarız. Ek gıdalarda bebeğin daha önceden aldığı biberon maması ya da anne sütü azaltılmamalıdır. Bu besinler ek olarak verilmelidir. Ek gıdalara geçişten hemen sonra bebeklerin aylık boy ve kiloları mutlaka tespit edilmelidir. İlk verilecek besinler bebek açken denenmelidir. Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. Tüm besinler kaşık ile verilmelidir. Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır. Konserve ve dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir. Ek gıdalar her zaman taze ve temiz olmalıdır. Beklemiş ek gıdaların vitamin değerleri düşer bu yüzden 3 saatten uzun bekletilmemelidir."
 
Bebeğe verilecek besinlerin gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Taşkın, "Bebeğe verilecek gıdanın hijyen konusuna uygun olarak hazırlanması gerekir. Kullanılan su ve gereçler temiz olmalı, kaynatılarak temizlenecek türden seçilmelidir. Bebek bir yaşına kadar bağırsak ve mide yapısı esas alınarak her ay yeni ve ayına uygun ek gıda ile tanıştırılmalıdır. Bu yüzden ek gıdalara geçişte ve devamında mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır." tavsiyelerinde bulundu.

CİHAN