Bedava otobüs bileti

Bayramlarda yüzde 100 dolulukla hizmet veren firmalar ''ölü sezonu'' canlandırmaya çalışıyor

Bedava otobüs bileti
12 Aralık 2011 Pazartesi 12:23 tarihinde eklendi, 2.149 kez okundu.

 

Yaz tatilinin ardından gelen Ramazan ve Kurban bayramlarında yüzde 100 dolulukla hizmet veren, şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs firmaları, "ölü sezon" olarak tabir edilen bu dönemi aşmak
için kampanya yarışına girdi.
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaz tatilini yaşanan rekabete rağmen iyi geçiren otobüs firmalarının yüzünü, özellikle Ramazan ve Kurban bayramları güldürdü.
 
Uzun süren bayram tatillerinde milyonlarca kişiyi taşıyan, yüzde 100 dolulukla hizmet veren otobüs firmalarının ek seferlerinde bile boş yer bulmak mümkün olmadı.
 
Okulların açılması, tatil dönemlerinin sona ermesiyle sektör "ölü sezon’ olarak nitelendirilen yolcu sayısının azaldığı bir döneme girdi. Firmalar, düzenledikleri kampanyalarla bu sezonu canlandırmaya çalışıyor.
 
Nilüfer Turizm, devam eden kampanyası kapsamında gidiş-dönüş bilet alanların dönüş biletini 3 liraya indiriyor. Otobüsün koltuk kapasitesinin yüzde 10’u ile sınırlı tutulan kampanyada örneğin 35 lira olan gidiş ücreti, gidiş-dönüş olarak alındığında dönüşte 3 lira oluyor.
 
Pamukkale Turizm, bu sezonda bilet fiyatlarında indirime gitti. Bursa’dan İzmir’e 27 lira olan kişi başı ücreti 23 liraya indirilirken, İstanbul fiyatı 24’ten 20 liraya, Ankara bileti 34’ten 25 liraya düşürüldü.
 
Kamil Koç ise bir GSM firması ile ortak kampanya başlattı. Firmanın sunduğu hizmetlerden olan "Yolkart" üyesi ve anlaşma sağlanan GSM firmasının abonesi olan müşteriler, herhangi bir yöne bilet aldıklarında, bedeli kadar para kazanıyor. Örneğin, 30 liralık bilet alındığında, yüklenen puanla birlikte aynı yönde dönüş bileti ücretsiz oluyor. Kısacası kampanya kapsamında bedava bilet veriliyor.
 
Ulusoy Turizm de bir GSM firmasıyla kampanya düzenledi. Söz konusu GSM firmasının abonesi olan müşterilere, her otobüste ilk dört koltuğa kadar yüzde 50, diğer koltuklar için yüzde 20 indirim uygulanıyor. Her abone, her otobüste bir kez bu imkandan yararlanabiliyor ve en fazla 5 kez indirim kazanabiliyor.
 
Metro Turizm de bir internet sitesiyle ortak kampanya yaptı. Siteden 3 lira karşılığında kupon alan yolcular, istedikleri yöndeki biletlerine yüzde 50 indirim kazanıyor.
 
-TOFED’e göre gelirler yüzde 35 azaldı- 
 
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Müdürü Mevlüt Bayrak, son 10 yılda pazarı daralan ve geliri yüzde 35 azalan sektörde, giderlerin yüzde 20 arttığını söyledi.
 
Son 10 yıl içinde sektörün daralmasına ve maliyetlerin artmasına rağmen otobüs bilet fiyatlarında bir değişiklik olmadığını vurgulayan Bayrak, şunları kaydetti:
 
"Rekabetin yoğun alarak yaşandığı günümüzde otobüs firmalarının hem havayolu ve hem de kendi aralarında rekabet etmek için uyguladıkları stratejide unsurlardan birisi de promosyon uygulamasıdır. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve ona bağlı olarak çıkartılan Karayolu Taşıma Yönetmeliği esasları çerçevesinde otobüs firmaları promosyon yapabilmektedir. Bu uygulama, sezona, diğer firmalara,
havayolundaki fiyat uygulamalarına, doluluk oranlarının durumuna göre değişiyor."