Bedelli askerlikte sürpriz

TBMM’ye verilen bir kanun teklifi ile, yaş sınırı olmadan herkes için bedelli askerlik istendi.

Bedelli askerlikte sürpriz
13 Haziran 2012 Çarşamba 13:06 tarihinde eklendi, 1.615 kez okundu.

 

TBMM Başkanlığına verilen bir kanun teklifi ile, yaş sınırı aranmadan herkes için bedelli askerlik uygulaması istendi. Kanun teklifi, yıllık geliri 12 bin liradan az olanlardan ise, bedel ücreti alınmamasını öngörüyor.
 
TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi ve CHP Tokat milletvekili Orhan Düzgün tarafından hazırlanan kanun teklifinin gerekçesinde, son çıkarılan ve 30 yaş sınırı olan bedelli askerlik yasasının amacına ulaşmadığı ve 460 bin kişiden sadece yüzde 10’unun başvuruda bulunduğu hatırlatıldı. 
 
EN ÇOK 15 BİN LİRA
 
Düzgün, üniversite affından yararlanan ve okullarına dönen gençlerin, yaş sınırı nedeniyle askere çağırıldığını vurgulayarak, son yasadaki 30 bin liralık bedel miktarının da yüksek olduğunu savundu. Düzgün, askerlik yaşı gelen herkesin bedelliden yararlanmasını ve maddi gücü olmayanların da, bedel ödememesini istedi.
 
Teklif bedelliden yararlanacak yükümlülerin, Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek sürelerle temel askerlik eğitimi yapmasını da amaçlıyor. Yıllık 12 bin liradan az geliri olan ya da hiç olmayanlardan bedel alınmaması, yıllık 12 bin ile 25 bin lira arasında geliri olanlardan ise 7 bin 500 lira bedel alınması öngörülüyor. Yıllık geliri 25 bin liradan fazla olanların bedel miktarı da 15 bin lira olacak. Kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda ele alınacak. (Gazeteport)