Bedenleri ile 'Hocalı' yazdılar

İzmirde eğitim gören çok sayıda Azerbaycanlı öğrenci, 26 Şubat 1992'de Ermeniler tarafından öldürülen 613 Azeri'yi, katliamın yapıldığı yer olan 'Hocalı'yı bedenleriyle yere yazarak andı.

Bedenleri ile Hocalı yazdılar
26 Şubat 2013 Salı 17:07 tarihinde eklendi, 1.285 kez okundu.

 

Azerbaycanlı öğrenciler, 613 kişinin katledilişinin yıl dönümünde dünyaya bir kez daha bu insanlık dışı vahşeti hatırlatmak için İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda anma etkinliği düzenledi. Bazı yaşlıların da destek verdiği yaklaşık 200 kişilik gruptakiler, bedenleri ile meydandaki zemine katliamın yaşandığı yerin adı olan 'Hocalı' yazdı. Türk ve Azerbaycan milli marşlarını okuduktan sonra yere yatan gruptakiler ölümleri canlandırdı. Üzerlerine, Azerbaycan bayrağının renkleri olan kırmızı, mavi ve yeşil renkli, "Hocalı Katliamına Adalet" yazılı tişörtler giyen protestocular, "Hepimiz Türküz, Karabağlıyız", "İki Devlet Bir Millet Azerbaycan Türkiye", "Karabağ Bizimdir Bizim Olacak" slogonları attı. Meydan çevresinde toplanan vatandaşlar grubu ilgiyle izledi.

 
Grup adına basın açıklamasın okuyan Ramin Jafarov, 26 Şubat'ın Türk dünyası ve Azerbaycan için en acılı günlerden biri olmanın yanı sıra aynı zamanda insanlık tarihi için de, kelimenin tam anlamı ile siyah bir sayfa olduğunu belirterek, "Bugün sözde soykırım iddalarıyla Türkiye'yi suçlayan Ermenistan'ın eski devlet başkanı Robert Koçaryan'ın direktifleri doğrultusunda ve 366'ncı motorize alayının desteği ile Ermeniler, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde 7 bin kişilik nüfusa sahip ve coğrafi konumu itibarıyla bölge için strajik önemi olan Hocalı kentini ele geçirmek için 25 Şubat gecesi katliam gayesiyle hareket geçti. Hocalı'nın işgali sonucu sivil, eli silahlız, Azerbaycan Türkleri, resmi verilere göre o gece 613 kişi, Ermeniler tarafından insanlık dışı yöntemlerle katledildi. Bunlardan 83'ü çocuk, 106'sı kadındı, acımasız yöntemlerle işkence yapılarak öldürüldüler. Ayrıca 487 kişi yaralandı, 1275 kişi ise rehin alındı, geri kalanlar ise binbir güçlükle canını kurtardı" dedi.
 
"SOYKIRIM OLARAK TANINSIN"
 
Bu soykırımı kardeş ülke Türkiye'de eğitim alan Azerbaycanlı öğrenciler olarak, tiyatral bir yöntemle yansıtırak, insanların duygularına hitap etmek istedikleri dile getiren Jafarov, "Hocalı soykırımı gibi soykırımlar bir daha yaşanmasın, çocuklar katledilmesin, kimse evsiz kalmasın. Kısacası Hocalı'ya adalet istiyoruz. Kardeş ülke Türkiye'den istediğimiz bu olaya sessiz kalmamasıdır. Bu vahşetin TBMM'de `soykırım' olarak tanınmasını istiyoruz" diye konuştu. 

DHA